Бабоубийцата Ивет без мозък от наркотици

0

Поредното заседание по делото за убийството на актрисата Виолета Донева се проведе днес. В процеса обвиняема за зверството е собствената ѝ внучка – 19-годишната наркоманка Ивет Стайкова.

Пред съда трябваше да се яви баща ѝ Иво Стайков, който пръв открил майка си мъртва в апартамента ѝ в столичния кв. „Изток“. Той обаче не се яви в съдебната зала днес.

Бивше гадже на Ивет бе сред разпитаните на днешното заседание. 19-годишното момче разказа, че се познавал със Стайкова две години преди трагичния инцидент и е бил наясно с това, че тя употребява дрога.

„Ивет употребяваше наркотици. Виждал съм я. Взимаше амфети. Държеше се биполярно, като непрекъснато сменяше настроенията и мислите си“, разказа той.

Прокурорът по делото припомни показанията на момчето, които той е дал в досъдебната фаза. За разлика от лаконичната му изява пред съда днес, пред разследващите, преди време, той е дал изключително подробни показания.

Тогава приятелят на Ивет е казал пред разследващите, че в началото на тяхното запознанство тя била „интелигентна, красива и поддържана, а комуникацията с нея била нормална“.

„Тя вече беше започнала да употребява амфети. Взимала е поне от около 5 години всичко – от екстази, марихуана, кокаин,  антидепресанти, приспивателни и други работи, на които дори не мога да им кажа името. Запознахме се в нейното училище, бяхме обща компания и по-късно станахме интимни. През 2021-а Ивет имаше халюцинации, говореше несвързано. Започна да се случва и след като се е наспала. Това е причината, поради която се разделяхме на няколко пъти. После тя спря наркотиците, пак беше нормално момиче, но после започна отново да употребява и започна с неадекватното поведение“, разказало пред разследващите момчето.

Бившият приятел на Ивет пояснил тогава, че Стайкова е искала да избяга от реалността и с приема на много и различни видове дрога е говорела за различни светове.

„Започна да употребява метамфетамин и нямаше нищо общо с реалността. Сменяше настроенията си, нямаше жени приятели, общуваше само с мъже. После прекратихме взаимоотношенията си. С течение на времето забелязах, че Ивет започна да не понасяше реалността и често употребяваше дрога, за да избяга от реалността“, гласят показанията на момчето.

След раздялата им, няколко месеца преди убийството на актрисата Виолета Донева, те са се виждали няколко пъти.

„Тогава тя говореше за звезди и галактики, приказваше несвързано, трябваше някой да ѝ казва каква да прави. Мозъкът ѝ беше изпит от наркотиците. Ивет имаше многобройни варианти за хора, които ѝ доставяха наркотиците. Тя нямаше желание да спре дрогата. Без наркотици не можеше да живее“, констатирал пред разследващите екс приятелят на Ивет.

Ивет Стайкова е обвиняема за убийството на баба си. Актрисата бе намерена мъртва през октомври 2022 г. в жилището си с нанесени по тялото 54 удара с нож. Шест от ударите засегнали жизнено важни органи по тялото и главата на Виолета Донева, като през цялото време 79-годишната жена е била в съзнание и изпитвала болки.

Следващото заседание по делото е насрочено за 9 февруари 2024 г.

Тогава ще бъде призован отново бащата на Ивет – Иво Стайков, който не се яви днес в съда, и ще бъдат разгледани изготвените вече ДНК експертизи.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.