България чества Съединението с порочна сглобка на върха

0

Днес се отбелязват 138 години от Съединението – обявяването на независимостта на Източна Румелия от Османската империя и обединението й с Княжество България, докато на власт е порочна сглобка, която българите открито мразят…

В големите градове в цялата страна тържествено ще бъде издигнато знамето на България, ще се отслужат военни ритуали и полагане на венци в памет на загиналите.

На 6 септември 1885 г. българският народ се възпротивява на несправедливостта, наложена с клаузите на Берлинския договор, и прави крачка към национално обединение. На тази дата, превърнала се в символ на единството на българите, е осъществено Съединението на Княжество България с Източна Румелия – събитие, което дава тласък за възходящо развитие на възстановената държава. По-късно Константин Иречек ще напише: „Вече никой не може да упреква българите, че са нация, неспособна на държавен живот, и че свободата им е нещо харизано.“

Денят е обявен за официален празник на страната с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.

Честването в Пловдив

В Пловдив, т.нар. „Столица на Съединението“, традиционно честванията започват с молебен, който ще бъде отслужен от 10 ч. в катедрален храм „Света Богородица“. В 11.30 ч. ще бъдат положени венци и цветя на паметната плоча на майор Рачо Николов до Римския стадион. В 18.30 на централния площад ще има възстановка на събитията от 6 септември 1885 година от комитет „Родолюбие“.

Регионален исторически музей – Пловдив ще представи изложбата „Дарителството има значение“, подредена в експозиция „Съединение на България от 1885 г.“ на пл. „Съединение“ 1. На празничния ден гражданите и гостите на Пловдив имат възможност да я разгледат от 9:00 до 14:00 часа със свободен вход. След 14:00 часа достъпът до площад „Съединение“ ще бъде ограничен във връзка с официалните чествания.

Кулминацията на честванията ще е тържествената проверка-заря с начало 20.30 часа на пл. „Съединение“.

В нея ще участва президентът Румен Радев, съобщиха от прессекретариата му, като в 20.45 ще произнесе слово.

Националната служба за охрана (НСО) предприема мерки за сигурност в града. На гражданите, които желаят да присъстват на мероприятието, достъп до зоната за сигурност ще бъде осигуряван след 18.30 часа през три пункта за проверка: на бул. „6-ти септември“ и ул. „Димитър Цончев“ (при сградата на Прокуратурата); при бул. „6-ти септември“ и ул. „Св. Климент“ (при подлеза) и при бул. „6-ти септември“ и ул. „Петко Каравелов“ (до ДЗИ-Пловдив).

Служителите на НСО ще извършват проверки за предмети, общоопасни средства и вещества на основание чл. 30, ал. 1 от Закона за Националната служба за охрана. Гражданите ще бъдат проверявани с металдетектори за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани до мероприятието. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван.

За времето от 16.00 ч. до 22.30 ч. се въвежда забрана за използването на безпилотни летателни системи (дронове) в зоната на провеждане на мероприятието.

Празненствата в други градове

Премиерът Николай Денков ще поднесе венец и ще се включи в честването на 138-ата годишнина от Съединението пред мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг. Тържествената церемония ще се проведе на бул. „В. Левски“ № 81 в София от 11 часа. В програмата за празничното честване на годишнината ще вземат участие Националната гвардейска част, Вокална формация „Български гласове“ с диригент Йосиф Герджиков и актрисата Силвия Лулчева. Слово ще произнесе проф. д.и.н. Веселин Янчев.

Честванията във Варна започват в 16 часа пред паметника на падналите чинове от Осми пехотен приморски полк в Сръбско-българската война, където ще се проведе официална церемония. Ще бъде отслужена заупокойна молитва и ще бъдат положени венци и цветя с военен ритуал. След приключването на церемонията е организирано шествие, водено от Представителния духов оркестър на ВМС до паметната плоча на Княз Александър I Батенберг, където около 16.30 часа също ще се състои церемония по полагане на венци и цветя.

В 17 часа на пл. „Независимост“ ще започне историческа възстановка на момента, в който Княз Батенберг обявява от Варна за първи път Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

В ролята на княза ще влезе актьорът Симеон Лютаков, във възстановката специално участие ще вземе и оркестърът на ВМС, който ще свири традиционни маршове от този период. Представителният духов оркестър ще поведе публиката на второ шествие, след приключването на възстановката около 17:30 часа, от пл. „Независимост“ до пл. „Антон Новак“ – входа на Морската градина. Там от 18 часа започва празнично фолклорно веселие „Хорото, което ни свързва в Деня на Съединението“.

Честванията в празничния ден в Бургас ще започнат в 10.30 часа на площад „Атанас Сиреков“ с ритуал по издигане на националния флаг на България и флаговете на Европейския съюз и Община Бургас.В 11 часа пред Паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк (до Военен клуб-Бургас) ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на всички герои, дали живота си в борбата за Обединена България. Ще бъдат положени венци и цветя в знак на признателност. Програмата трябваше да продължи с празничния концерт „И аз съм българин! И аз съм за Съединението!“, който да се проведе на пл. „Тройката“ от 11:30 часа, но той бе отменен заради наводненията в община Царево, съобщи кметът на града Димитър Николов.

В Панагюрище на площад „20-и април“ от 10.30 часа пред паметната плоча с благодарствен молебен и полагане на венци и цветя ще бъде отбелязана 138-та годишнината от Съединението.

Община Асеновград чества празника като от 9 ч., в градинката срещу ЖП гара – Асеновград ще бъдат поднесени цветя в знак на признателност, пред паметната плоча на Пере Тошев. Слово ще изнесе Иван Дуков – директор на Исторически музей – Асеновград. В 9.45 на площад „Акад. Николай Хайтов“ ще има тържествен ритуал по издигане на националното знаме на България, с участието на IV Артилерийски полк.

Община Разлог отбелязва 138 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия с тържествена програма. Честванията ще започнат в 11 ч. на централен площад „Преображение“ под съпровода на духов оркестър към Народно читалище „15 септември 1903-1909 г.“, гр. Разлог. Слово по повод Съединението ще изнесе директорът на Исторически музей – Христина Манова, а след това ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Васил Левски.

В 12 ч. Музей „Боженци“ организира празничен концерт по случай деня на Съединението и 59 години от създаването на музейната институция. Ще участва фолклорен ансамбъл „Сивек“

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.