България гони кореспондент на в.„Российская газета“. Москва плаши с ответни мерки

0

Пореден случай, който напрегна отношенията между София и Москва. Българското министерство на външните работи е отнело акредитацията на кореспондента на в. „Российская газета“ Александър Гацак, без да дава обяснения и го заплашва с екстрадиция, пише пресслужбата на вестника, цитирана в ТАСС.

„Александър Гацак информира ръководството на „Российская газета“, че в посолството на Русия в София е получено уведомление от българското външно министерство за отнемане на акредитацията му и за екстрадиция. В същото време не са били оповестени причините за това решение“, се казва в изявление на руското издание. 

„Според пресслужбата в края на септември Гацак е получил обаждане на мобилния си телефон с искане да се яви в местната миграционна служба. Докато е бил на път, дестинацията била променена на българската Държавна агенция за национална сигурност. По същото време стана известно за задържането в София на представител на Руската православна църква, който също първоначално е бил призован в миграционната служба, а след това депортиран“.

„А.А. Гацак е пристигнал в руското посолство в София и оттогава не е напускал територията му от съображения за сигурност. Оттогава той не е получавал никакви обяснения от българската страна“, пише още в изявлението на „Российская газета“.

От вестника отбелязват, че Гацак работи в София от няколко години и постоянно публикува материали по проблемите на вътрешната и външната политика на тази източноевропейска страна, в частност, засягащи въпроси на добросъседските и исторически отношения между Русия и България.

Случаят напомня за друг кореспондент на вестника – Александър Гасюк, който е бил задържан на 5 октомври в Никозия, отбелязва още ТАСС.

Властите в Република Кипър уведомиха Гасюк, че разрешението му за пребиваване, валидно до 2024 г., е анулирано предсрочно поради факта, че той представлява заплаха за „обществения ред и сигурност“ и също така се намира на острова незаконно.

След действията на българските власти спрямо Александър Гацак, говорителят на руското МВнР Мария Захарова заплаши с ответни мерки: „Това е пореден противоправен ход на натовците срещу руски журналисти, които те маниакално преследват. Ще предприемем ответни мерки“, написа тя в Телеграм.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.