България – основен „герой” в предизборна Македония

0

България очаквано се превърна в основен „герой” в предизборната кампания в Северна Македония. На 24 април ще се проведе първият тур на президентските избори, а на 8 май – парламентарните избори и вторият тур на президентските.

Вотът е ключов за европейската интеграция на страната, която минава през вписването на българите в конституцията.

Кандидатът за президент на проруската ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска продължава антибългарската кампания на партията си, като обяви, че с подписването на Договора за приятелство и добросъседство с България правителството на Северна Македония е нанесло големи щети на държавата.

Договорът от 2017 година всъщност не постигна много, но ВМРО-ДПМНЕ не спира да го атакува и няколкократно се закани да организира референдум срещу него.

„Оказа се, че в политиката влизат или се озовават на позиции хора, които не могат да предвидят процесите, отношенията и събитията. Това са аматьори. Мислеха, че ако направим тази отстъпка, ще се отвори пътят към ЕС и няма да има проблем. И е ужасно, когато все още вярват, че са на прав път. Това, което ни се случва с България, можеше да бъде предвидено”, посочи Силяновска, цитирана от БТА.

ВМРО-ДПМНЕ блокира конституционните промени, които трябваше да отворят пътя на Скопие към ЕС и спекулира, че може да договори по-добри условия. Опорките на партията бяха опровергани многократно от европейските институции, но тя продължава да залага на тях.

Основният ѝ съперник Стево Пендаровски, който е кандидат за втори мандат, посочи, че „междуетническите отношения и евроатлантическата ориентация са двата стълба за Северна Македония и оспорването на Охридския рамков договор, който регулира вътрешните междуетнически отношения в страната, на Преспанския договор, който разреши дългогодишния спор между Скопие и Атина за името на държавата, и на договора с България, без да бъде дадено решение за по-нататъшния път на страната, не е разумна политика“.

„За всички депутати, министри, членове на ВМРО-ДПМНЕ името Северна Македония е неприемливо. В нито една своя публична изява те не казаха Северна Македония, каквото е конституционното име на страната ни. Но получават заплата в парламента и в местното самоуправление под това име – Северна Македония.

Ако не признаваш добавката Северна, значи оспорваш Преспанския договор. Добре, каква тогава е алтернативата?“, попита Пендаровски в интервю за ТВ Сител.

Пендаровски поясни репликата си, че ако ВМРО-ДПМНЕ успее да накара България да промени конституцията си, за да впише в нея „македонското малцинство в страната”, ще стане член на ВМРО-ДПМНЕ.

„Пречи ми, когато някой с години лъже хората. Излиза, че „тези са неспособни, а ние не само, че ще променим преговорната рамка, но и ще включим македонците в българската конституция“.

„Дай Боже не утре, днес да впишем македонците в българската конституция – наше малцинство, което с десетилетия е малтретирано, минимум 70-80 години, преминали са през страшни мъчения и голготи, но кажете какъв е този вълшебен начин? Как ще ги впишете в конституцията?

С правителството? В българското правителство днес ключов фактор е Бойко Борисов, който подписа през 2017 г. договора за приятелство и добросъседство. И сега този човек трябва са каже, че този договор не съществува, дайте да направим нов, който е по-добър за македонците? Не вярвам в това. И трябваше по такъв пародиен начин да кажа на ВМРО-ДПМНЕ да не ни лъжат, гледайки ни в очите“, каза Пендаровски, koйто е подкрепен от СДСМ.

„За да включите македонците в българската конституция трябва тя да бъде променена, защото в нея няма малцинства. Не мисля, че и световните сили могат да променят българската конституция, какво остава за опозиционната партия, която си мисли, че е фактор номер едно в света”, добави той.

Очаква се темата за конституционните промени много бързо да бъде вкарана в дневния ред и на новия парламент, където ще се търсят ново мнозинство.

България наложи вето върху началото на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС по време на последното правителство на Бойко Борисов, когато той предостави темата на тогавашните си коалиционни партньори от ВМРО.

По време на правителството на Кирил Петков се намери изход от задънената улица благодарение на т.нар. френско предложение, но ВМРО-ДППМНЕ го блокира.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.