България ще се брани със сензори и термо-видео системи по цялата ограда на границата

0

Цялото протежение на оградата по границата ни с Турция ще бъде оборудвано със сензорни линии и термо-видео системи, обяви главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров пред журналисти по време на обход на възпрепятстващото съоръжение на българо-турската граница.

Модернизирането и ремонта на съоръжението предстоят, поръчките и доставките на нова техника са в напреднала фаза, обясни още комисар Тодоров. В момента видео системи и сензори има, но те не обхващат цялото протежение на оградата, не са покрити около 110 километра от съоръжението.

По думите на комисар Тодоров възпиращото съоръжение е много лесно преодолимо, за минути се преодолява от мигранти. За да бъде нашата защита на границата ефективна, трябва комплекс от мерки – както за живо присъствие, така и набор от техника, коментира още той.

При 268-а пирамида оградата на много места е скъсана и се налага да бъде реновирана. В момента на терен работят ремонтни групи, които укрепват защитното съоръжение. До сега е реновирана оградата по протежение на 180 километра.

При този невероятен мигрантски натиск, на който е подложена Европа, служителите на Регионалната дирекция „Гранична полиция“ – Елхово са предотвратили 164 хиляди опита за нелегално преминаване на българо-турската граница за изминалата 2022 г., заяви главен комисар Росица Димитрова, директор на Главна дирекция „Гранична полиция“, при инспекция днес в района на 268-а гранична пирамида на браздата.

„За мен това е много добро представяне и много добра работа на моите колеги, на фона на условията, които имат, на фона на оградата, която се преодолява лесно. Тяхната реакция и тяхната работа е изключително професионална“, каза директорът на „Гранична полиция“.

В „Гранична полиция“ – Елхово са назначени в началото на тази година 21 служители, предстои назначаване на още 39. Те нямат полицейски правомощия, а са монтьори, които поправят пробиви в оградата по границата. „Това ще бъде работа, която ще работят те, а не нашите гранични полицаи“, отговори на журналистически въпрос относно дупките в оградата по границата главен комисар Димитрова.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.