България в битка с Русия за СОК „Камчия“ (видео)

0

Две години след началото на нахлуването на Русия в Украйна един от най-големите курорти в България – СОК “Камчия”, който е притежание на правителството на Москва, стои затворен и се руши. В същото време всички в България много искат да си върнем обратно онези 80 дка на брега на морето, продадени от правителството на тройната коалиция, които политици определят като руски анклав в България. Но и никой не знае как да стане това.

“Камчия” трудно ще бъде отнета и по проектозакона за конфискация на руското имущество, който предлагат Ивайло Мирчев и Надежда Йорданова от ДБ. Защото е на Москва, а не на Руската федерация, нищо че по думите на руския външен министър от 2019 г. комплексът е

“мека сила”, която да прокарва руските интереси в Европа

Москва се сдобива с привлекателния имот от 80 дка в непосредствена близост до р. Камчия през 2008 г.

Тогавашното правителство на Сергей Станишев (2005-2009) го продава срещу 9,72 лв. на кв. м. А освен това

отпуска 7,5 млн. лв. държавни пари за изграждането на магистрален водопровод

към имота.

Дружеството СОК “Камчия”, което изгражда комплекса, всъщност е създадено още през 2003 г. със собственик на капитала “Камчия турс”. Година по-късно то е придобито от кметството на Москва, което и до днес остава негов едноличен собственик.

Теренът, на който е планирано построяването, попада в списъка на потенциалните зони от екомрежата “Натура 2000” до 2007 г., когато Националното управление по горите намалява обхвата на защитения район там.

Така когато през 2008 г. сделката за покупката му е факт, вече няма проблем да се строи.

Направата му отнема 2 г. Комплексът беше открит от бившия и вече покоен кмет на Москва Юрий Лужков и премиера Бойко Борисов точно на 9 септември 2010 г. По първоначална идея в него трябваше да почиват и да се обучават деца от социално слаби руски семейства при капацитет от около 1000 ученици в една тримесечна смяна.

На територията на СОК “Камчия”, смятан за една от най-големите руски инвестиции у нас,

има хотелски комплекс, вилно селище, детски лагери, спортен комплекс,

медицински център, учебно-възпитателен център, в който се помещават частно средно училище и авиокосмически център с планетариум, амфитеатър с 2000 места и панорамен ресторант.

През последната учебна година – 2022/2023 г., в училището в “Камчия” са учили около 110 деца от Варна и Бургас. Таксите за обучение варираха между 8560 лв. за подготвителната група и 10 400 лв. за обучаващите се в прогимназиалния курс.

Комплексът предлага възможности за детска и семейна почивка, за тематични ваканции, зелено училище, творчески проекти, концерти, фестивали, изложби, състезания от международен и национален ранг, спорт и здраве. Или поне така бе до миналото лято, когато той и училището затвориха врати.

През годините се лансираха различни идеи за прехвърлянето на собствеността на СОК “Камчия” директно на руската държава, за превръщането му в културна точка за прокарване на руски интереси в Европа, два пъти се стигна и до запор на сметките заради неплатени данъци и такси.

През 2016 г. Москва се опита да продаде комплекса за около 68 млн. лв.,

но до сделка така и не се стигна.

По информация на “Дневник” в края на декември миналата година департаментът по имущество на град Москва е изпратил до съвета на директорите на руския лагер СОК “Камчия” директива, в която е поискал за изпълнителен директор на комплекса да бъде назначен по съвместителство сегашният директор по управление на персонала на “Лукойл Нефтохим Бургас” АД Росен Григоров.

Мнозина видяха в опита за смяна на директора своеобразно потвърждение на прогнозите, че Русия ще направи

опит формално да се освободи от собствеността

на “Камчия”, за да изпревари подготвяния в Народното събрание Закон за прилагане на международните санкции и да осуети опитите на България да си върне собствеността върху лагера.

Проектозаконът на Мирчев и Йорданова още не е внесен в парламента и е на етап обсъждане. Първоначално идеята бе с него, освен да се запорират активи на санкционирани руски лица у нас, държавата да си върне “Камчия”. Последното обаче се оказва невъзможно през него.

“Такъв закон трябва да има. Страните в ЕС също имат такъв закон (какви са отнетите имоти в тях и на каква стойност – виж долу). Проблемът с “Камчия” е, че той не се води на руската държава, а на московското кметство, което не е санкционирано лице. Не можем по този закон да го отнемем или замразим”, обясни пред “24 часа” Мирчев.

Освен че няма санкция от ЕС към кметството на Москва, то и нито един от членовете в съвета на директорите не е санкциониран. Подобен казус имаше в Латвия, където правителството прие специален закон за конфискацията на Дома на Москва в Рига, който също беше собственост на кметството на Москва.

“Тук не става въпрос за национализация. Никой не смята да национализира целия комплекс или части от него, защото това не е правилно като практика”, казва Мирчев. Той напомня, че с имота има редица проблеми, като се започне с това на каква цена е продаден.

“Голяма част от руските имоти нямат документация и всички са с различен статут. Това, което е ясно, е, че Русия има много имоти у нас, които по незнайно каква причина държавата е предоставяла през годините. Задачата ни е да направим преглед на всички имоти (кои са те – виж долу)”, обяснява още Мирчев.

Предстои да се уточни как точно ще се направи този преглед на имотите – дали ще се възложи на изпълнителната власт, или начело ще е специална анкетна комисия в парламента.

“Нашата цел е да има такъв закон за санкционираните лица като основа. България не се слави като най-добре прилагащата подобни мерки, което

прави впечатление на останалите страни в ЕС,

които имат такива закони. Просто искаме да влезем в ритъм”, казва още Мирчев.

Държавата да стане собственик на комплекса по дипломатически начин, като двете държави се разберат за собствеността, предлага пък кметът на община Аврен Емануил Манолов.

Комлексът натрупва сериозни данъчни задължения през 2020 г., тогава Манолов пише писмо на кмета на Москва и с помощта на частен съдебен изпълнител те са изплатени. Сега годишният данък е 700 000 лв., много по-малко, отколкото в годините, когато е работел.

“Комплексът не функционира втора година, преди това беше най-големият данъкоплатец и работодател на територията на общината. В момента имам един

мъртъв мастодонт, който едвам си плаща данъците

заради финансовите рестрикции от Европа”, разказва Манолов пред “24 часа”. Според него в комплекса има най-добрата спортна база с училище в Източна Европа и ако не се стопанисва и не започне да функционира, ще започне да се разграбва.

В момента е оставен на произвола на съдбата, а това не бива да се допуска. Вътре има уникална база, която трябва да бъде съхранена, тя може да бъде за българските деца, допълва кметът.

“Това е проблем между две държави, ако колегите в София са намерили работещо основание на база европейски директиви да отнемат комплекса, ще видим в парламента дали ще го гласуват. Комплексът трябва да работи, независимо с кого и по какъв начин, трябва да е жив организъм”, категоричен е той.

Мисията на Москва има най-много имоти у нас

С десетки декари земя и скъпи жилищни имоти в България руското посолство се оказва най-имотното сред дипломатическите представителства.

Всички сгради и земи, собственост на руското правителство, имат дипломатически статут и имунитет. Комплексът “Камчия” не е част от този списък, защото е собственост на кметството на Москва, а не на централното правителство.

Първата и най-известна сграда, която Руската федерация притежава, е именно руското посолство на бул. “Драган Цанков”. То се състои от общо 11 сгради, две от които са на пет етажа. В карето зад него руската държава има друг имот от 5700 кв. м с две сгради, които се ползват за административно-жилищни нужди.

Друга сграда, която руските дипломати притежават, е тази на руското търговско представителство на ул. “Фредерик Жолио-Кюри” № 23. Там се помещава и хотел.

Руската федерация е собственик на жилищни сгради на ул. “Шипка” 20 (на 4-и етажа), на ул. “Райко Алексиев” № 11 (на пет етажа) и два жилищни имота в жк “Хиподрума”.

Дипломатически имот е и Руският културен център на ул. “Шипка” в София.

Друг терен от 11 хил. кв. м в санитарно-охранителната зона на язовир “Искър”, район “Панчарево”, пък предизвика скандал миналата година. Той е ограден с табела: “Обектът се намира във владение на Руската федерация”, показа разследване на “Свободна Европа”. Но според областната управа той е собственост на българската държава, макар да няма изваден акт за държавна собственост, защото не е изследван.

Руското посолство владее, без да притежава, и друг имот до Панчаревското езеро от близо 13 хил. кв. м. За собственик на парцела през 2016 г. съдът признава Дружеството на руските граждани в България (б.р. – организация на емигранти), но не успява да го вземе от Русия заради дипломатическата защита, на която тя се позовава за ползваните от нея имоти.

Западът блокира и иззе активи за над $ 58 млрд. на санкционирани лица

Финансови активи, жилища, яхти и частни самолети за над $ 58 млрд. на санкционирани руснаци са блокирани и замразени до този момент в САЩ, Обединеното кралство, ЕС и Япония.

Повечето, включително тези на частни руски граждани, са замразени в депозитари. Чехия и Германия пък директно иззеха държавни имоти.

 Западните държави са замразили или отнели най-малко 15 притежавани от милиардери яхти, 11 самолета и хеликоптера и 124 жилища на обща стойност $ 9 млрд. към април 2023 г., изчислява “Форбс”.

От година Западът говори за създаването на механизъм, който да насочва конфискуваните милиарди в помощ на Украйна, за да облекчи собствения си бюджет. Преди седмица обаче Руската държавна информационна агенция РИА изчисли, че Западът ще загуби активи и инвестиции на стойност най-малко $ 288 млрд., ако конфискува замразени руски активи, за да помогне за възстановяването на Украйна, и след това Москва отмъсти.

Държавната конфискация на активи противоречи на всички принципи на свободните пазари, настояват руски политици. Неотдавна говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заговори, че Русия може да вземе ответни мерки.

Всъщност непосредствено преди войната с Украйна активите на Руската централна банка наброяваха над $ 374 млрд. в различни валути, активи, инвестирани главно в чуждестранни ценни книжа, банкови депозити и кореспондентски сметки. Данните за това колко от тях са замразени, са противоречиви. Със сигурност обаче не е конфискуван нито грам от златните резерви на страната, тъй като те винаги са се съхранявали в Русия.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.