БАЛОТАЖ: Първан дава шанс на Ваня Григорова

0

Социологът от „Галъп Интернешънъл“ Първан Симеонов коментира защо ГЕРБ дори не стигна до балотаж в София.

„Хекимян беше добра кандидатура, издигната по лош начин. Ако този човек беше издигнат няколко месеца по-рано, можеше да изтече мръсната вода, можеше да е минал целия този период, в който на него му се налагаше да обяснява защо се е кандидатирал и т.н., и да влезе в новата роля. Защото той има опита на журналист, на политически журналист, видя се, че много бързо попива тази лексика. Вместо това той беше издигнат в низ от други опции, които не са се случили и приличаше малко на кандидатура от няма и къде.

Нито шоу кандидатура стана какъвто може би е бил замисъла, нито пълноценна кандидатура стана.

Жалко за самия него, защото някакси ми се стори, че … не видях Борисов до него, не видях политическия прожектор насочен към него. Той вероятно ще работи амбициозно и има своята политическа кариера напред в Столичния общински съвет“, каза той в сутрешния блок на БНТ.

„Общата картина е, че навсякъде се търси освежаване в страната.

И то към такива мажоритарни, работяги, млади момчета. Навсякъде, където един кмет тъкмо се е проявил, веднага му се дава мощен втори шанс. Вижте Ямбол, вижте Перник, вижте Русе. Вижте Варна – силно протестно „анти Портних“, очевидно, гласуване. За един кандидат – Благомир Коцев, за който се смяташе, че не е перфектния кандидат, обаче гледайте какво направи. Байкушев в Благоевград, където се очакваше други по-прагматични кандидати, които да излязат напред“, коментира още Симеонов.

„Ваня Григорова показва, че тази вълна на протест – дори радикален, дори левичарски, има почва в България. Ще видим какво ще стане на втори тур.

Дистанцията е малка и Ваня Григорова може да даде много оспорвана битка.

Като видите условно 30 на 20 пункта, и видите, че има „Възраждане“, „Има такъв народ“ и ГЕРБ, които в тази поляризация – машини, антимашини, хич няма да предпочитат Васил Терзиев, ако бъдат оставени да гласуват по любов. Разбира се, може да бъдат оставени и вкъщи. Тук голямата роля отново е на Борисов – какво ще им каже, ще им каже ли да подкрепят Терзиев или ще измисли някаква средна формула. Тоест, Ваня Григорова има всички шансове“, заяви още социологът.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.