Бесни макета окрадоха клуба ни в Скопие

0

„За първи път се случва подобно криминално деяние или агресивно поведение да бъде отправена към държавна институция, каквато е нашата. Българският културно-информационен център е един от 11-те културни институти, с които разполага държавата ни и Министерство на културата управлява“. Това каза директорът на Българския културно-информационен център Антония Велева по Би Ти Ви.

Вчера непознати лица проникнаха в Българския културно-информационен център в Скопие. Последващата ответна реакция на Министерството на външните работи е да извика македонската посланичка, за да поиска обяснение.

„Лицата са проникнали чрез странична стена в помещенията в центъра и са откраднали част от компютърната техника на директора. Липсват ключове от едната врата, катинари“, каза още Антония Велева.

Тя допълни, че става въпрос за разрушаване на държавно имущество и накърняване на държавния имидж.

Българският културно-информационен център е открит в Скопие през 2006 г.

Външно министерство излезе и с позиция, че следи с безпокойство последните развития в Северна Македония. Причината е забраната – българският културен клуб в Битоля да носи името на последния лидер на ВМРО Иван Михайлов. Така на практика клубът трябва да смени името си и да поиска нова регистрация.

„Учредителите на клуба са заявили, че ще потърсят своите права в Страсбург, но има други клубове, които продължават да работят“, каза Антония Велева.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.