Бойко Борисов официално е пенсионер. Прибира над 12 бона на месец

0

Пенсионер от близо три месеца е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той се е пенсионирал официално през декември 2023 г. Това потвърди и политологът Калоян Методиев – бивш съветник на президента Румен Радев и настоящ на Корнелия Нинова.

„Откакто се пенсионира (официално през декември сега взема пенсия и депутатска заплата едновременно), Бойко Борисов помъдря. Днес обясни, че винаги е използвал алегории, че е на достолепна възраст…“, пише Методиев в своя фейсбук публикация от 31 януари тази година.

Бойко Борисов навърши необходимата пенсионна възраст именно в края на 2023 г., а през юни миналата година отпразнува своя 64-ти рожден ден. Най-любопитната подробност около отпускането на пенсията му е, че всъщност за него таванът не важи, тъй като е освободен от него със закон. Според Кодекса за социално осигуряване таванът на пенсиите не се прилага за хора, които са били президент и вицепрезидент, министър-председател и председатели на Народното събрание, както и конституционни съдии. Това означава, че Борисов взема пълния размер на пенсията си, докато редовите пенсионери са ограничени с лимит от 3400 лева, писа „Ретро“.

По всяка вероятност личната пенсия на бившия премиер надвишава 4000 лева месечно, като се имат предвид високите възнаграждения, които е получавал за различните ръководни постове в държавата, които е заемал през последното десетилетие. И след пенсионирането си обаче Борисов продължава и може да продължи да изпълнява служебните си задължения на депутат или в годините напред да се подвизава и на други властови позиции. След като е придобил пенсия, той взема едновременно и нея, и месечното си депутатско възнаграждение.

Преди броени дни стана ясно, че заплатите на народните представители пак са нараснали и основният им размер възлиза на 7032 лева, но към тях те печелят и допълнителни средства за участия в комисии и заемане на ръководни позиции. Тъй като след напускането на парламента на Десислава Атанасова и назначаването за конституционен съдия Борисов зае нейното място като шеф на ПГ на ГЕРБ, като председател на парламентарна група неговото възнаграждение е 9493

лв. Заедно с пенсията доходите му за месец по всяка вероятност скачат над 12 хиляди лева. И все пак остават по-ниски от заплатата на президента Румен Радев, който е най-високоплатен в цялата държава. Той прибира по 14 064 лв. основно възнаграждение, но то набъбва с още няколко хиляди заради добавките за стаж.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.