Брендо иска да лежи 15 години в България

0

Осъденият за пране на пари и за наркотрафик Евелин Банев – Брендо е поискал да излежи и трите си присъди в България. Молбата е постъпила в Софийския градски съд само ден след като Банев се появи изненадващо на портала на софийския затвор със сак на рамо и поиска да изтърпи наказанието си. Преди това той бе неизвестност в продължение на шест години.

У нас Банев е осъден за пране на пари на шест години затвор. Считано от понеделник присъдата му е приведена в изпълнение.

Освен това обаче той има и още две осъждания – 20 години в Италия и 10 години Румъния. Тези наказания не са изпълнени и сега Банев настоява да ги изтърпи у нас.

За да се случи подобно нещо, трябва да има съгласие от властите на двете държави. Ако такова бъде дадено, присъдата ще бъде адаптирана според правилата у нас.

Тъй като българското законодателство не предвижда последователно изтърпяване на наказания, няма как един осъден да лежи общо 36 години, какъвто е общият сбор в случая. Вместо това се определя едно общо най-тежко наказание за трите престъпления. Има възможност то да бъде увеличено с една втора, т.е., ако общото наказание е 10 години, може да бъдат добавени още 5.

Банев се опитва да прехвърли присъдите си у нас за пореден път. През 2021 г. съдът му отказа. Един от аргументите бе, че той не се намира на територията на ЕС. Сега обаче ситуацията е различна.

Дали ще се стигне до т.нар. трансфер на присъда не е сигурно. Тази процедура е дълга и включва събирането на информация от няколко държави. Тъй като детайлите по изпълнението са спорни и на ниво ЕС, може да се стигне до преюдициално питане до съда на ЕС, който би следвало даде тълкуване как точно трябва да се действа при такива казуси.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.