Бум на фалшиви 50 лева, как да ги разпознаем?

0

Това лято има бум на фалшиви пари, така че внимавайте! Само в периода април-юни са хванати 1155 банкноти ментета с номинал 50 лева, показват данните на БНБ. Това са заловените имитации, а никой не знае още колко циркулират в обращение. Такава „реколта“ на неистински пари не е имало от 2014 г. досега.

И още тревожни числа, показващи възходяща тенденция на измамите –  сегашният „улов“ само за едно тримесечие е над два пъти по-голям от всички засечени през цялата минала година фалшиви 50 лева (през 2022 г. са били хванати 448 бройки).

При това някои „партиди“ от фалшивите петдесетолевки са така виртуозно изработени, че успяват да измамят дори банкоматите. Наскоро възникна масов проблем, свързан тъкмо с внасянето на хартиените пари, носещи лика на Пенчо Славейков. Автоматите на банките започнаха да отказват депозирането на 50-олевки от емисия 2006 г.

После стана ясно, че полицията разнищва престъпна схема, при която измамниците пласират фалшивите банкноти, като ги внасят чрез банкомат, а когато трансакцията се отрази в съответната банкова сметка, теглят съответната сума, получавайки истински пари.

Допреди три години най-подправяни бяха двайсетолевките. Но инфлацията явно насърчава фалшификаторите да се прицелят в по-едри банкноти. През второто тримесечие на годината са заловени само 67 подобия на 20 лева, 17 имитации на 10 лева и 5 неистински петолевки.

Столевките засега не са в „репертоара“ на измамниците, защото те по правило се проверяват особено зорко и в търговската мрежа, и в банките, и в обменните бюра.

Но как обикновеният гражданин да разпознае фалшификата?

1. Истинските пари шумят. Звукът, който издават, е специфичен и се дължи на хартията, от която се изработват. При имитациите той липсва.

2 Релефът на банкнотите също е важен ориентир. Истинските имат релеф, който се усеща при докосване най-силно върху ревера на изобразената личност или, ако липсва човек, върху централния обект – сграда, мост и т.н. Релефът се усеща и на самата хартия, която при истинските банкноти не е гладка.

3. Търсете водния знак. Той е изключително сложен за имитиране, тъй като печатниците , които имат право да изработват банкноти, използват специална техника за изтъняване на хартията под определена форма. Фалшификаторите обикновено просто рисуват водния знак.

4. Холограмните изображения се смятат за особено надеждна защита. Най-често те са сребристи ленти, минаващи напречно през средата на банкнотата, които менят нюансите си, като се гледат под различни ъгли. Там, където върви лентата, банкнотата се усеща по-плътна и по-твърда.

5. В холограмните ленти има вграден микротекст. Това също като водния знак силно затруднява измамниците и те „рисуват“ микротекста. Ако банкнотата е менте, съвсем лесно ще я прегънете по холограмната лента с вградения текст, а ако е истинска, прегъвката ще стане под или над лентата.

6. Хартията на истинските банкноти е от памучни влакна. Имитациите са от целулоза и разликата при докосване е много осезаема.

7. Печатниците, изпълняващи емисионни поръчки на централните банки, използват “вълшебно” мастило – номиналната стойност на банкнотата или някои от символите са изписани с мастило, което под наклон променя цвета си. На 50-те лева например има златисто кръгче вдясно, което при движение става зеленикаво или виолетово.

8. По принцип, ако се съмнявате, че Ви пробутват фалшива банкнота, най-добре е да я сравните с други със същия номинал. Ако откриете разлики, измамили са Ви.

9. И помнете, ако държите банкнота с размазвани букви и образи и прекалено убити цветове, вероятно имате проблем.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.