Честитка: Въвеждат 6-дневна работна седмица

0

От 1 юли Гърция ще въведе шестдневна работна седмица, което я прави първата страна в ЕС с 41-часова работна седмица, пише онлайн изданието Greek City Times.

Новата разпоредба ще се прилага за публичния сектор, обществените услуги, банките и предприятията от частния сектор, които понастоящем работят пет дни в седмицата. Промяната има за цел да се справи с проблемите с планирането на бизнеси с непрекъснати или 24-часови операции.

Тези предприятия се борят с производителността поради ограничението за шести работен ден, което кара много работници да се ангажират с извънреден труд. Служителите, които работят и на шестия ден, ще получат 40% допълнително заплащане и 115%, ако се пада на празник.

Държавните служители, включително администрацията, преподавателите и банковите служители, са изключени от шестдневната работна седмица. Мотивът е, че „те не спадат към категорията на непрекъснато работещите бизнеси“.

Работодателите ще определят шестдневната работна седмица. Законът предвижда  да уведомят служителите си за промяната не по-късно от 24 часа преди следващата смяна. Предприятията трябва да декларират, че отговарят на условията за използване на шестия работен ден към системата PS ERGANI II. Заетостта в допълнителния ден е ограничена до 8 часа, без да се допуска извънреден труд. Работодателите също така трябва да записват работното време в декларация за организацията на работното време преди началото на смените.

Предприятия, които не спадат към категорията на непрекъснато работещите бизнеси, могат да използват шестия ден в случай на непредсказуемо увеличен обем на работа, като предварително заявят ситуацията в системата PS ERGANI II. Инспекцията по труда ще следи за спазването на правилата.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.