Чужди посолства спряха рокадите в спецслужбите

0

„Не може така да ми бламира реформата”. С тези думи лидерът на ДСБ Атанас Атанасов подаде оставка като шеф на парламентарната комисия за контрол на специалните служби. На негово място ще бъде сложен Бойко Рашков от “Продължаваме промяната”.

Реакцията на генерала бе провокирана от изявление на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че не подкрепя идеята на Атанасов военното разузнаване и Държавна агенция “Разузнаване” да бъдат обединени. Тя бе лансирана преди 2 седмици от лидера на ДСБ. Има консолидирана политическа воля на мнозинството, което избра правителството, за промените в сектор “Сигурност”, отговори тогава Атанасов на въпрос дали има подкрепата на ГЕРБ и ДПС за обявените от него намерения за сливане на службите.

Промените, чрез които щеше да бъде отнет контролът върху службите от президента Румен Радев, действително са били обсъдени от Атанасов с Бойко Борисов и ДПС предварително и той е започнал да пише закон, потвърдиха тогава от двете партии.

Ако промяната бе минала до края на тази година, държавният глава вече нямаше да назначава шефа на военното разузнаване, което му е гарантирано от конституцията, докато службата е част от въоръжените сили.

Дни по-късно официално потвърждение за водените разговори между ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС даде и депутатът от ДПС Делян Пеевски.

Да, провели сме предварителни разговори. Принципно даваме подкрепа за обединение на двете служби и като цяло на службите. Нека да видим какво ще предложат колегите и след като се запознаем с детайлите, ще си кажем мнението, коментира тогава Пеевски.

Бойко Борисов обаче запази мълчание две седмици. И в началото на тази обяви, че е против обединяването на цивилното и военното разузнаване. Преди това депутати на ГЕРБ изразяваха неофициално скептично мнение по предложението на Атанасов.

А военният министър Тодор Тагарев поиска да се направи анализ на вариантите двете разузнавателни служби да се обединят, преди да се пристъпва към толкова голяма реформа.

Според достоверни източници съюзници от НАТО са дали настойчиви съвети по време на война и нестабилна обстановка в света да не правим подобни резки промени в разузнаването.

Всъщност с подобен мотив Борисов вече на два пъти е отказвал ДАР да бъде обединена с военното разузнаване. Първият път е през 2010 г., когато аналогично предложение е внесено в парламента, но така и не стигат до гласуване.

Вторият път е през 2015 г., когато предложението за сливане на двете разузнавания е направено в законопроект пак от Атанас Атанасов. Тогава сегашният лидер на ДСБ е депутат от “Реформаторския блок”, които пък бяха официален коалиционен партньор на ГЕРБ във второто правителство на Борисов.

Тогава законопроектът стига до обсъждане в Съвета по сигурност към Министерския съвет, на което са участвали Борисов, шефовете на специалните служби и представител на президентството. Месеци по-рано Русия е анексирала дотогава украинския Крим и премиерът Борисов отново изтъква, че при заплахата от война в този момент не е подходящо да се правят мащабни промени в специалните служби.

След изявленията на Борисов от началото на седмицата ДПС също преосмисли подкрепата си за обединяване на двете разузнавания.

Вече се разбра, че от ГЕРБ няма да има подкрепа за сливането на службите, няма да има подкрепа и от нас. Смятам, че това няма да разклати управлението, коментира в сряда Делян Пеевски, след като бе обявена оставката на Атанас Атанасов.

Христо Иванов, който е съпредседател на “Демократична България” с бившия шеф на контраразузнаването, уточни, че Бойко Борисов публично е отказал подкрепа, без да предупреди Атанасов.

Атанас Атанасов лично е обсъждал с Бойко Борисов предложението си, получавал е подкрепа и в един момент, без нито един телефонен разговор да се дърпа, така не се прави, критикува Иванов.

Лидерът на ДБ обаче даде сигнал, че никой не се е отказал реално от промени в службите и отнемането на контрола от президента Румен Радев. Атанас Атанасов ще се върне в комисията за контрол на службите, ако види смисъл, обяви Иванов. ДБ не се отказват от идеята си, но са готови да обсъдят и други предложения.

Депутати от ГЕРБ потвърдиха неофициално, че наистина се обсъждат различни варианти.

Големият проблем за ПП-ДБ, но и за ГЕРБ е качеството на работата на ДАНС и ДАР. За първи път в тяхната история докладите им не бяха одобрени от парламента преди две седмици.

Според изказвания и на Атанасов, и на премиера Николай Денков двете служби са пробити от Русия. А шефовете им бяха назначени през 2021 г. от президента Румен Радев и неговото служебно правителство на Стефан Янев. Преди две години обаче публичен инициатор на кадровите смени бе Бойко Рашков. Затова и сред депутатите от мнозинството цари съмнение, че бившият вътрешен министър и главно действащо лице при незаконния арест на Бойко Борисов ще прокара смяната на началниците на ДАНС и ДАР през бързи промени в законите.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.