Да не стане като в Сърбия? Децата у нас още се друсат с райски газ.

0

Въпреки всички уверения от авторите на забраните за продажба на райски газ във всевъзможни флакони и разфасовки на непълнолетни работят – начело със соцшефката Корнелия Нинова, се оказва, че масовото ползване на упойващото вещество сред децата не е приключило. А оттам – и все по-често срещани психози сред малолетни и ученици в гимназиален етап. 

Колко близо е България до повторение на сръбската трагедия отпреди 2 дни, при която 13-годишният Коста изби с пистолет осмина свои съученици и двама учитлели в началното школо? 

Райски газ, в съчетание със свободна продажба на наргилета, лесен достъп до марихуана и алкохол, в съчетание с богати домашни аптечки без ключалки и огромни нива на домашно насилие са само част от предпоставките това рано или късно да се случи. 

Репортер на Lupa.bg се озова наскоро в непосредствена близост и възможност за воайорстването на купон на 16-17-годишни възпитаници на няколко столични училища в една от популярните зали, наемани за купони в столицата.

Които се бяха сдобили предварително с порядъчни количества водка, уиски и джин, а в хода на купона по-заможните сред тях поръчаха и флаконите с райски газ. Без нужда от идентификация, нито от специално прикритие, „доставката“ бе осъществена пред заведението, заплатена с карта. 

Резултатът от използването на флаконите? Част от тийновете бяха в еуфория, един се съблече гол при температура 5 градуса (малко след полунощ) край пътното платно, за да чака такси, а двама-трима пубери си спретнаха пого. 

При тази липса на контрол, непрекъснатия престой над екраните, социалната изолация от пандемията насам, системното неглижиране от родителите и свободния достъп до опиати – от обикновен тютюн до синтетика, трагедията в Сърбия изглежда все по-възможно да се повтори и у нас.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.