Даниел Митов с нови разкрития за Nexo след комисията в парламента

0

Даниел Митов, председателят на създадената временна комисия за разследване на всички факти и обстоятелства около дейността на компанията „Nexo“ за извършване на потенциална незаконна дейност, включваща структури, финансиращи тероризма и организираната престъпност, както и финансирането на политически партии в България, сподели пред ПИК TV интересни разкрития около разследването на депутатите за криптобанката.

По-рано днес отчетът на комисията е бил внесен в деловодството на Народното събрание.

„Отчетът може да очертае няколко неща – първо, че Асен Василев е опитал пред Министерството на финансите и работни групи да въвлече системата за разплащания да бъде функция за разплащания с криптовалута. Това от своя страна би създало рискове пред нашата разплащателна система“, заяви пред камерата на ПИК TV Митова.

Той разкри също така, че в една от работните групи „Nexo“ се е опитвала и давала съвети каква правна и регулаторна рамка да бъде въведена в България. „Само администрацията на Министерството на финансите е спряла въвеждането на подобен механизъм, в който „Борика“ да стане платформа за крипто разплащания“, поясни зам.-председателят на ГЕРБ. 

По думите му скандалът „Nexo“ тепърва ще търпи развой. Митов припомни случилото се с компанията в САЩ, която освен глобата от 45 млн. долара има и забрана за работа в страната. Освен това родната крипто банка трябва да върне и всички пари на американските си клиенти – или близо 3 млн. долара.

„Извън това служители на „Nexo“ са били дарители на „Демократична България“. Наблюдава се как служители получават по-високи суми, които пък се даряват за предизборната кампания на ДБ. Сумите са в рамките на 400 000 лв.“, уточни той.

„Другото, което стана ясно, е, че разследването по отношение на „Nexo“ е тръгнали след сигнал на българска финансова институция, след което е координирано с чужди служби. „Nexo“ през свои дружества е оперирало и на територията на България, като е закупувала активи“, разкри Митов. По думите му в един момент е имало съмнителна транзакция, която след това е била обект на разследване.

Шефът на комисията за „Nexo“ обясни, че ако се работи за директни закононарушения, може и такива да не бъдат открити, защото има пропуски в закона. „Относно буквалния прочит на закона, може и да не се намерят нарушения. Но е нарушен духът на закона и това не могат да го отрекат и от ДБ“, сподели Митов.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.