Денят Х: Парламентът заседава извънредно за пенсиите

0

На 21 май, вторник, Народното събрание ще се събере на извънредно заседание от 13 часа. Това става по настояване на ПП-ДБ. Десните се разтревожиха за процента, с който предстои да се осъвременят пенсиите.

На заседанието по темата за пенсиите ще бъде изслушан служебният министър-председател Димитър Главчев. Също така, депутатите ще разгледат проект на решение, внесено от ПП-ДБ, с което се задължават представителите на правителството в Надзорния съвет на НОИ да подкрепят увеличение на пенсиите в размер на 11 процента. Ще гласуват и заявление за освобождаване от длъжност, постъпило от Александър Мумджиев – инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет.

Извънредното заседание ще се състои въпреки съпротивата на останалите формации в парламента. Станислав Балабанов от ИТН е съобщил пред журналисти, че свикването на извънредната сесия е било подкрепено само от ПП-ДБ, а останалите партии и коалиции са били против.

Въпросът с колко процента да се осъвременят пенсиите от 1 юли неочаквано попадна в предизборната кампания, тъй като окончателните данни за инфлацията и осигурителния доход се оказаха по-ниски от прогнозираните и това означаваше швейцарското правило да даде 10 вместо обещаните 11%.

Бюджетът на държавното обществено осигуряване е разчетен за 11%, поради което пари за по-голямото увеличение има. В такива случаи се взема решение в надзорния съвет на НОИ да се даде по-високият процент. Така стана и сега, като вече няма никаква опасност от 1 юли да има изненада за пенсионерите.

Въпреки развръзката, ПП-ДБ не се отказа да иска извънредно заседание с твърдението, че ГЕРБ и ДПС могат да пробват пак да ограбят пенсионерите и че нямат доверие на служебния кабинет.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.