Депутатите папкат заплата и по време на кампания

0

Временната комисия за правилника на Народното събрание прегласува и в крайна сметка отхвърли предложението депутатите да не получават възнаграждения по време на предизборна кампания за парламентарни избори.

На предишното заседание на комисията бе решено по време на предизборна кампания депутатите да нямат право да използват служебните автомобили на Народното събрание. Предложението на „Величие“ мина с един глас преднина. По идея на формацията бе решено още за този период народните представители да не получават заплати. Днес комисията се върна отново на текстовете и ги отхвърли с два гласа „за“, нито един „против“ и шестима въздържали се.

Депутатът от „Възраждане“ Цвета Рангелова посочи, че е получила запитвания дали този текст не противоречи на Конституцията, в която пише, че работата на Народното събрание е непрекъсната. и отбеляза, че по време на предишната предизборна кампания е имало две извънредни заседания.

Отхвърлени бяха и предложенията на „Има такъв народ“ и „Възраждане“ депутатите да се подлагат два пъти в годината доброволно на изследване за наркотици.

От „Възраждане“ предлагаха депутатите доброволно да се подлага два пъти годишно на изследване за наркотици за своя сметка, като първият път задължително да е при встъпването им в длъжност. Предвиждаше се отказът от подлагане на такова изследване, както и положителните резултати да се оповестяват публично на сайта на Народното събрание.

От „Има такъв народ“ пък предлагаха народните представители да са длъжни да си правят изследване за употреба на наркотични вещества и на алкохол по разпореждане на председателя на Народното събрание или по инициатива на една трета от народните представители – когато от поведението на депутата може да се направи обосновано предположение, че употребил алкохол или наркотично вещество.

Временната комисия отхвърли и двете предложения за тестване с три гласа „за“, нула „против“, пет гласа „въздържал се“.

Програмата на парламента за тази седмица предвижда депутатите да разгледат в петък проекта на правилник на 50-ото Народно събрание.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.