Детска мечта: Андрей Цеков стана премиер за 1 ден

0

Регионалният министър Андрей Цеков сдъбна детската си мечта е премиер, макар и за един ден. Той поема управлението на държавата във важен за правителството момент – когато в парламента протече вторият вот на недоверие към кабинета “Денков”. Той не успя да мине и днес. Очаквано, вотът събра едва 71 гласа от вносителите „Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“.

Цеков в този ден застава начело на правителството, тъй като премиерът и вицето му отсъстват заедно.

Формулата министър да става премиер се наложи в този мандат, тъй като акад. Николай Денков има само един заместник – Мария Габриел. Когато обаче и двамата са в чужбина или в болничен например, се оказва, че няма кой да застане начело на правителството. Затова депутати промениха закона по предложение на шефката на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Андрей Цеков е вторият министър и.д. премиер. Първи бе съпредседателят на “Продължаваме промяната” и финансов министър Асен Василев. Той ръководи извънредно заседание на 6 ноември, когато Денков и Габриел бяха в Израел. Тогава вкара данъчните закони, разбунили духовете в ГЕРБ.

Сега премиерът и вицето му са в Страсбург на пленарна сесия на Европейския парламент. Те ще участват в дебат, на който Денков трябва да изложи визията си за предизвикателствата пред Европа. Преди това той ще има среща с шефката на ЕП Роберта Мецола. Денков ще направи обръщение към евродепутатите, след което те ще имат право да му задават въпроси без ограничения.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.