Деветима арестувани за трафик на българки в Лондон. Карали жените да проституират и да продават наркотици

0

Девет души са арестувани за трафик на българки в Обединеното кралство. Те са задържани днес по време на съвместна акция с участието на Районната прокуратура в Плевен, Главна дирекция за борба с организираната престъпност, а от страна на Обединеното кралство – Metropolitan Police Service и Кралската прокурорска служба, съобщават от Районната прокуратура в Плевен, под чието ръководство се води разследването.

В хода му с подкрепата на „Евроджъст“ и Европол, властите в Обединеното кралство и България са предприели действия срещу лица, занимаващи се с трафик на български жени с цел сексуална експлоатация.

При акцията по задържане са извършени осем претърсвания на различни адреси. От тях четири са на територията на България и четири – на територията на Обединеното кралство. Иззето е имущество на стойност над 1,1 млн. евро, включително пари в брой, превозни средства с висока стойност и друго движимо имущество. Пет от жертвите на трафика са идентифицирани и им е оказана закрила.

Установено е, че заподозрените са се сближавали с уязвими български жени и са ги транспортирали до Обединеното кралство, където те са принуждавани да проституират и да се занимават с доставка на наркотици в столицата Лондон и околностите ѝ, уточняват от прокуратурата. Смята се, че приходите от престъпната дейност са били изпрани чрез бизнес и активи в Обединеното кралство и в България.

Екипът за разследване е провел две координационни срещи за улесняване на съдебното сътрудничество и за подготовката на съвместните действия. Европол подкрепя този случай чрез улесняване обмена на информация между участващите органи и предоставяне на аналитична подкрепа. Служител на Европол е командирован в България в деня на акцията, за да помага на разследващите и наблюдаващия прокурор от Районната прокуратура в Плевен.

БТА припомня, че в края на март от Районната прокуратура в Плевен бяха задържани осем души отново по обвинение за трафик на хора, този път към Германия. В хода на разследването бе установено, че българки са извеждани от страната и са принуждавани да проституират на територията на различни градове в Германия, основно Билефелд и Берлин.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.