„Дискорд“ – тъмната мрежа, където изтекоха секретните документи на Пентагона

0

21-годишният Джак Тейшейра – незабележим служител на военна база в Норт Дайтън, Масачузетс, бе арестуван за изнасяне на секретните документи от Пентагона, които разтърсиха света в последните дни. Джак се оказа обикновен младеж, който разпространил документите, за да се похвали на групата си в интернет. Покрай него прожекторите осветиха едно доста тъмно кътче от мрежата – потайните канали и сървъри, където няма модератори. За тази онлайн джунгла разказва „Вашингтон Пост“.

––

Отначало те бяха просто аутсайдери от фенска група на милитаристично настроен ютюбър в чат стая, известна като Thug Shaker Central (името идва от популярен в специфични среди мем). Сега са замесени в най-опасния теч на разузнавателни данни в историята на САЩ – набор от дълбоко секретни документи, които разкриват поверителни оценки на американското разузнаване. Документите са публикувани в тъмен и немодериран ъгъл на интернет, където всеки с покана може да ги види.

Случаят е в стряскащ контраст с обичайното изтичане на секретна информация от последните години. Източникът не събира екипи от разследващи журналисти, за да предаде посланието си, както направиха Едуард Сноудън и екипът на „УикиЛийкс“. Не е свързан и с чужди разузнавания, както беше с руснаците и хакването на имейлите на Демократическата партия в САЩ, което целеше да помогне на Доналд Тръмп за изборите. Вместо това, течът идва от един солов играч с привилегирован достъп до секретни документи, малък кръг поддръжници, готови да разпространят изнесеното, и една социална платформа за чатове, която е трескаво активна, но в голяма степен невидима за останалата част от интернет – „Дискорд“.

Течът показва мащабите на уникалното предизвикателство да се опазят тайните, споделяни с около 3 млн. души, които имат достъп до тях в национален мащаб. Всеки един от тези 3 млн. души може да си направи чат стая в „Дискорд“ анонимно и да споделя в нея каквото си пожелае за свои собствени цели. Като се има предвид, че купища правителства и армии по света забраниха на служителите си да ползват „ТикТок“, да не би китайците да проникнат в тайните им, е удивително, че никой не говори за „Дискорд“, въпреки че в тази платформа има 19 млн. чат стаи (наречени сървъри), със 150 млн. активни потребители по цял свят средномесечно.

Епизодът за пръв път хвърля светлина и върху еволюцията на социалните мрежи, където все повече потребители се събират не в публични форуми, а в затворени пространства, достъпни само с покана, които никой не наблюдава. Военният министър Лойд Остин обяви във вторник, че няма да остави камък необърнат в разследването, но две ключови фигури в случая – хората, на чиито сървъри са качени тайните документи, твърдят пред „Вашингтон Пост“, че все още никой не ги е търсил.

Кои са „Дискорд“

„Дискорд“ е базирана в Сан Франциско. След като 21-годишният Джак Тейшейра бе задържан за изнасянето на документите от Пентагона, обяви, че съдейства на разследването. От компанията твърдят, че имат екип, който следи за опасни прояви и може да затваря чат стаи, а също и да сигнализира властите за поведение, което противоречи на правилата й. Само че собствениците на подобни платформи обикновено се ограничават да следят за кадри на насилие или от сексуално естество, за което разчитат на модератори и сигнали от потребители. Снимки на документи, с чието споделяне започва настоящият случай, лесно се промушват през ситото, особено ако никой в чат стаята няма желание да вдига аларма за тях.

Всъщност в зората на интернет подобни затворени чат стаи бяха квинтесенцията на мрежата. След това платформи като „Фейсбук“ и „Туитър“ извадиха на показ комуникацията на потребителите, като те много често участват в тях с истинските си имена. В последните години обаче се наблюдава завръщане към корените и „Дискорд“ е една от компаниите, които насочват натам енергия. Специалитетът на тази платформа е не просто комуникацията, но и завръщане към стария тип форуми, в които хора със сходни интереси могат да дълбаят в любимата си област. Чат стаите на „Дискорд“ са по-бързи и по-потайни от социалните мрежи и много от тях контролират входа с покани. Тук малцина използват истинското си име, а от лидера на един сървър се очаква сам да си е надзор.

Благодарение на тези си особености, „Дискорд“ е царство за тълпите, които се интересуват от видеогри и изкуствен интелект. Най-големият сървър е посветен на един от инструментите за ИИ – midjourney, има над 15 млн. последователи. Много сървъри обаче имат далеч по-ограничен кръг и допускат само няколкостотин или даже няколко десетки участници. Най-големите инфлуенсъри често насочват към сървърите си в „Дискорд“ най-верните си фенове от „ТикТок“ и „Ютюб“. Много от тези канали са пълни с абсурдния метахумор, който е популярен сред младите в интернет. Някои чатове се въртят около смислени дискусии, но някои направо се отдават на странни мемове или откровено расистко тролене.

Връзките на Thug Shaker Central

Thug Shaker Central – общността от около 20-ина младежи, в която за пръв път са споделени секретните документи, произлиза от друг сървър на „Дискорд“, посветен на ютюб-профила oxide, който има 173 000 абоната. Oxide казва пред „Вашингтон Пост“, че преди повече от година е забранил неколцина души заради непрекъснати нападки, включително и на расистка основа, а също и заради прекомерната употреба на въпросния мем от заглавието на групата.

Oxide, който не разкрива самоличността си, също е на възраст между 20 и 30 г. и също като изнеслия документите Джак Тейшейра е военен. Казва, че започнал да прави видеа преди повече от десет години, като първо снимал клипове на видеогри, след това започнал да прави ревюта и прегледи на истински оръжия, тактики и екипировка; балистични тестове на муниции и защита, а също и възстановки със съвременни натовски и руски технологии.

Младежите, които гравитират около сървъра на Oxide в „Дискорд“ (около 5000 души), също се интересуват от военни стратегии и геополитика. Сървърът се разклонява на по-малки подфоруми, наричани канали, в които се обсъждат Украйна, спорт и възстановки на боеве. Един по-малък канал, както често става с по-големите онлайн общности, е посветен на съвсем неподправена размяна на мемове, глупости и подигравки.

В тази среда изгонените от Oxide младежи се събират около малкия сървър Thug Shaker Central, където се появяват и документите от Пентагона. Oxide не е виждал документи на своя сървър, но го изтрива, след като „Белингкат“ стига до него. Казва, че никой не го е търсил от властите за информация.

Пътят на документите

От Thug Shaker Central документите са споделени на друг сървър, посветен на ютюбъра wow_mao, който е известен с шеговитите си видеа на тема правителства и геополитика. Wow_mao казва пред „Вашингтон пост“ (чрез разговор по „Дискорд“), че започва да прави видеа на 16 г. Острият му, ироничен стил явно допада на младите. Сега каналът му има 245 000 последователи и му носи по около 600 долара месечно от реклами, плюс още 200 долара от дарения на фенове. Този доход е напълно достатъчен mao да не работи и да прави каквото си ще.

Wow_mao твърди, че не обръща много внимание на сървъра End of Wow mao Zone, където модератор пуска десетки от изнесените документи. Този модератор впоследствие изчезва, твърди wow_mao. Той самият коментира случая в типичния си стил: „Разбирам колко забавно може да бъде да споделяш важни военни тайни с приятелчетата в интернет, но, хора, пазете се и стойте далеч от такива неща“. Никой не е търсил и него на този етап от разследването.

Wow_mao казва, че в последната седмица посетителите на сървъра му са се увеличили от 4000 на 7000 души, повечето от тях американци, но има потребители и от Турция и Филипините. „Не приближавам расистка територия, но, уви, публиката няма задръжки“, коментира той. Голяма част от последователите му в „Дискорд“ са царе на скандала, тинейджъри, крайнодесни младежи, но не и терористи. Това не е екстремистка група, казва wow_mao.

След като документите са публикувани в неговия „Дискорд“ миналия месец, някои потребители им се присмиват, без да са наясно колко важни или колко истински са те. „Това са просто група хора в интернет – разказва wow_mao. – Откъде могат да разбират от военни документи?! Затова повечето реакции бяха: „Това е суперсмешно, защо са ни тези документи?!“. И после животът продължава.“

Източник: Вашингтон пост, превод „Сега“

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.