Доналд Туск предсказа руска атака срещу Европа

0

През следващите няколко години Русия може да нападне страните от Европа. Това изявление направи полският министър-председател Доналд Туск.

„Никой не може да се съмнява, че от стратегическа гледна точка Европа е обект на руската агресия, и това ще се случи, когато предимството на Русия във военния потенциал стане очевидно“, цитира го Жечпосполита.

По думите на полския премиер, заедно с външния министър Радослав Сикорски, той е подготвил призив към НАТО. То е свързано с руската терористична атака срещу Украйна на 29 декември, когато една от руските ракети прелетя на полска територия.

„Заедно с министъра на външните работи Радослав Сикорски подготвихме такава инициатива – призив да се вземат предвид нуждите на европейската оръжейна индустрия.

Не само заради евентуалната бърза подкрепа за Украйна. Не на последно място и заради това, че почти цялата руска икономика е преминала към военновременна система на превъоръжаване и, разбира се, тук Европа изостава значително.

Ще искаме да се мобилизираме и да използваме всички налични дипломатически средства и убеждаване, за да накараме целия ЕС да разбере, че без радикално засилени военни мерки ще останем далеч назад, което означава едно: Европа ще бъде подложена на пряка руска атака през следващите няколко години“, подчерта Туск.

Доналд Туск не е първият човек, който говори за заплахата от руско нападение срещу Европа.

Една от европейските разузнавателни агенции също обмисля този сценарий, пише в. „Билд“. Предполага се, че това може да се случи през 2024-2025 г., когато САЩ ще се окажат „без лидер“ поради смяната на президента и няма да могат бързо да помогнат на партньорите си за сдържане на руски удар.

В същото време генерал-лейтенант Игор Романенко не изключва, че руските войски могат да атакуват страни членки на НАТО.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.