Елена Йончева, горкичката, е най-бедната евродепутатка

0

В първия телевизионен дебат между кандидатите за евродепутати, Димитър Гърдев от „Има такъв народ” попита Андрей Ковачев от ГЕРБ какво е направил за 15-годишния си престой в Брюксел. Отговорът, разбира се, се разля в някакви общи приказки. Ковачев заяви, че няма да му стигне времето да изброи приносите си, но общо взето единствената конкретика беше, че има заслуга да бъде приет закон за въвеждане на единно зарядно устройство на мобилните телефони! Наистина трогателно откровение, а ние досега сме се заблуждавали, че инициативата за това идва от Гергана и Соломон Паси!

Андрей Ковачев се е устремил към 4-ти мандат в Брюксел, където се е загнездил още през 2009 г. И защо не – както е известно депутатството в европейския парламент е финансово добре подплатено, а отговорностите  – почти никакви. Най-малкото представителите на България там са много далеч от очите на избирателите. Те, с малки изключения, не дават интервюта, почти не се срещат с избирателите, като изключим, че някои от тях организират посещения на подбрани фенове в Брюксел. Затова пък на какви доходи се радват!


Всеки депутат в Брюксел си докарва над 2 млн. евро за 5-годишния мандат, става ясно от правилника на Европейския парламент. Основната заплата е еднаква за всички, без значение от страната – 8 757,70 евро, или над половин милион евро за целия мандат.
Към  заплатата на всеки европейски законотворец му се полагат 4513 евро на месец надбавки за общи разноски (канцеларски разходи). За целия мандат това прави над 270 хил. евро, които са напълно безотчетни. Общо от заплата и представителни всеки пратеник в Брюксел получава за 5-те години 796 240 евро. Но това не е всичко. На евродепутатите се полагат и по 320 евро командировъчни за всеки ден (общо 60) от пленарните сесии, което добавя към доходите им 96 000 евро за мандат. Стига да се ходи редовно на работа.


Наши източници твърдят, че доста от евродепутатите отдавна са се изхитрили да посещават залата рано сутринта, за да се регистрират като присъстващи, а след това могат да си вършат други лични работи или да направят тур по ресторанти и барове в сърцето на Европа. Да прибавим към тези екстри и парите за сътрудници. Разбира се, и те идват от касата на Европарламента. Дали ще си наеме сътрудници, или не, всеки сам си решава, но парите си вървят –  до 24 943 евро месечно, или за целия мандат 1 496 580 евро. При това не се изисква отчет как са били похарчени.
Факт е, че всеки евродепутат си има такива, но никой от чиновниците в Брюксел не се бърка какви точно заплати им се дават. Наши източници разкриват, че няма нито един български представител, който да харчи цялата отпускана  сума за асистенти и съветници. Редовна практика е да се сключват договори за по 2-3 хил. на месец, а останалите пари да се прибират от депутата. Така, капка по капка, всеки един от представителите ни в Брюксел трупа впечатляващи спестявания, а нашето задължение като данъкоплатци е да им плащаме сметките. Общо за 5-годишния мандат всеки един ни струва поне 2 292 820 евро. Но това е минимумът, който се полага на всеки български представител. Както и в нашето Народно събрание, към заплатата се начисляват и разни надбавки за участието в някоя от многобройните комисии, като те са минимум поне две. Бонуси се получават и за участие в ръководството на политическите групи. Цифрите, които по-надолу публикуваме като спестявания на нашите евродепутати, не са окончателни, защото последните декларации са до края на 2022 г. Какво са припечелили и добавили към сметките си през последните година и половина, тепърва ще се види.


Поглед в декларациите показва лъвски скокове в благосъстоянието на нашите хора в Брюксел. Например, гербаджията Андрей Ковачев, докато се е борил да се въведе общото зарядно, в личен план се е превърнал в милионер, а също си е присадил и коса. Той е отишъл в европарламента със 150 000 лева банков влог, пише в декларацията му за 2013 г. След мандатите си в Брюксел е вече с над 700 хил. лв. в банкови влогове, плюс още 43 000 лв. в инвестиционен фонд. През 2017 г. Ковачев е посочен сред най-богатите български представители в европарламента със спестени над 1,280 млн. лева. Пестеливият депутат тогава си е купил апартамент от 70 кв. м. в Белгия за 735 392 лв.


Друг ветеран в Брюксел и голям спестовник е войводата от ВМРО Ангел Джамбазки, прочул се с пиянските си изцепки по света и у нас. Той започва европейската си кариера през 2014 г. с 20-тина хил. лева спестявания. Сега е вече с над 1,3 млн. лв. Още стотина хиляди лева държи в брой. Андрей Новаков от ГЕРБ, който тези дни се отличи с възможно най-тъпия пиар – спрял и сменил гумата на три хубавици, случайно аварирали на шосето между София и Самоков, също е станал заможен човек покрай евродепутатството си. Преди да се намести в Брюксел през 2014 г. той е бил пиар на скандалния бивш кмет на Благоевград Атанас Камбитов, но се е записал в ГЕРБ още през 2008 г. През 2014 г., когато дебютира в Брюксел, е записал в декларацията си някакви си 17 хил. лева. Сега спестяванията му са над 700 бона!

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.