Енергетици, бранете правата си, честит празник

0

На днешния ден искам да поздравя с професионалния им празник българските енергетици. Това са десетки хиляди български мъже и жени, чийто труд осигурява енергия за всеки български дом и цялата българска икономика.

Както обичат да казват някои от по-възрастните енергетици, „токът не се намира в контакта”. За да има електрическа енергия и за най-базовите битови нужди на всяко семейство и производствената дейност на всяко предприятие, хиляди специалисти се трудят в енергоблоковете на някой ТЕЦ, турбините на някой ВЕЦ или край мощните реактори на АЕЦ „Козлодуй”.  

Празникът на българските енергетици по традиция се отбелязва всяка предпоследна неделя на месец юни. Между юни 2023 и юни 2024 година се случиха много събития. През есента на миналата година десетки хиляди работници от този отрасъл защитиха правото си на труд и желанието си за сигурно бъдеще за техните деца и семейства.

През този период беше прието и решението за изграждането на новите мощности в АЕЦ „Козлодуй” и започна реалната диверсификация на ядрената ни енергетика, благодарение на доставките на свежо американско ядрено гориво от компанията „Уecтингxaуc”.

Стартирането на процеса за строежа на нови peaктори, както и започване на въвеждане в експлоатация на aмepиканско гopиво в Пети блок на българската aтoмна централа, са събития, решаващи не само за съдбата на българската енepгетика и икoномика, но и за цялостния eвpoaтлантически избор на България.

Пожелавам на всички български енергетици да бранят все така правата си, да постигат още повече и по-големи професионални успехи и разбира се, в личен план – много щастие и здраве за тях и техните близки. Честит празник!

Пост на бизнесмена Христо Ковачки във фейсбук, заглавието е на редакцията

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.