Ето го килъра на „Свидетелите на Йехова“: Филип. Ф. предлагал съмнителни услуги срещу астрономически суми в интернет

0

Осем души загинаха, а още осем бяха ранени при стрелба на събитие на Свидетелите на Йехова в Хамбург вчера вечерта. Кръвопролитието е станало „Залата на Царството“ (както се казват местата, където Свидетелите провеждат ритуалите си) в квартал Алстердорф в пристанищния германски град. 

Бременна жена е сред седемте жертви на стрелбата в храм в Хамбург, съобщава Би Би Си.

Според местните медии нападението е станало в четвъртък вечерта на събитие, на което са присъствали около 40 души. Малко преди 21:00 ч. в сградата на Свидетелите на Йехова са произведени няколко изстрела. Полицията е информирана за това от многобройни обаждания около 21,15 ч. Полицаите бързо пристигат на мястото и чуват още един изстрел на горния етаж на сградата, където намират и смъртно ранен човек.

Дали извършителят е дошъл отвън или е бил част от събитието, е също толкова неясно, колкото и подробната хронология на случилото се. Според свидетелка е имало четири периода на стрелба с по няколко изстрела. Жената на име Лара Баух, която живее в отсрещната сграда, съобщава: „Имаше може би четири момента на стрелба с прекъсвания за около 20 секунди до една минута… След това погледнах през прозореца и видях човек, който тичаше доста трескаво от първия към втория етаж на сградата на „Свидетели на Йехова“.

Според полицията в Хамбург „очевидно заподозреният извършител“ е сред загиналите.

Първоначално полицията все още издирваше евентуални други извършители, но в петък сутринта заяви: „Според сегашното състояние на нещата предполагаме, че има един извършител“.

Малко по-късно не появи информация на сп. „Шпигел“, цитирана от Дир.бг, че заподозреният е бивш член на „Свидетели на Йехова“ на възраст между 30 и 40 години, оръжието на убийството е било пистолет, като не се знае дали оръжието е било законно притежание на мъжа. Той не е бил известен на властите като екстремист.

В „Шпигел“, се появиха нови данни, според които заподозреният извършител е 35-годишният Филип Ф. Той се е представял за бизнес консултант и е поддържал доста странен сайт.

Според собствените му изявления Ф. е израснал в Кемптен в Алгау в строго протестантско семейство. Първоначално работи като служител в банковата сфера, а по-късно учи бизнес администрация. След това заема „различни международно ориентирани управленски длъжности“. Описва себе си като „заклет европеец“.

На сайта си той е предлагал консултантски услуги в области от „контролинг“ до „теология“, като е взимал астрономическа дневна такса за услугите си. Ф. пише: „тъй като обикновено е препоръчително нещата да се разглеждат в по-широк контекст, минималната ми дневна ставка е 250 000 евро плюс 19% ДДС“.

Той оправдава огромния хонорар с това, че работата му генерира „поне 2,5 милиона евро“ за клиентите му. В рубриката „Моите основни ценности“ той пише: „Честността, доверието и най-добрите резултати са ценностите, които отстоявам, подкрепям и прилагам“.

Възможните мотиви за нападението са неясни. Според съобщения в медиите полицията класифицира престъплението като резултат на умопомрачение – амок. „Разследването на предисторията на престъплението продължава“, заявиха от полицията, като изрично призоваха „да не се разпространяват слухове“.

Собствено тълкуване на Библията

Свидетелите на Йехова са християнска общност със собствено тълкуване на Библията. Последователите вярват в Йехова като „всемогъщ Бог и създател“ и от тях се очаква да спазват строги правила. Те са убедени, че идва нов свят и че ще бъдат спасени като избрана общност. Общността няма платени духовници. Свидетелите на Йехова се финансират от дарения, за които твърдят, че са доброволни.

Службите им се провеждат в „зали на царството“. Те са дистанцирани от държавата и не участват в избори по религиозни причини. По време на нацисткия режим сектата е забранена и преследвана.

Свидетелите на Йехова имат около осем милиона членове по цял свят. Световната централа се намира в Ню Йорк. Германската общност наброява около 169 000 членове и е една от най-големите в Европа.

Вярата се намесва силно в живота на последователите във всички области. Свидетелите на Йехова неведнъж привличат вниманието на медиите и заради отказа си от кръвопреливане например, като позовават на библейски свидетелства. По-специално става дума за Деянията на апостолите в Новия завет, където в глава 15 – в превода на Свидетелите на Йехова – е записано следното: „…Защото на Светия Дух и на нас ни беше угодно да не ви възлагаме друго бреме освен тези необходими неща: да се въздържат от всичко, което е омърсено чрез идолопоклонство, от блудство, от месо на удушено животно и от кръв. Ако се въздържате от тези неща, ще се справите добре“.

Католическата църква в Хамбург призова за молитви за жертвите и техните близки. В Twitter архиепископията на Хамбург написа: „В Хамбург няколко души станаха жертви на брутално престъпление. Много неща все още не са изяснени. Шокирани сме. Заедно се молим.“ Тя заяви, че мислите и молитвите са „с тези, чийто живот се е променил за един кратък миг. Ние сме с тези, които са наранени, и с тези, които са били откъснати от живота“.

Регионалният епископ на протестантската Северна църква Кристина Кюнбаум-Шмит изрази съчувствието си след стрелбата. „Бруталният акт на насилие в Хамбург ме ужасява и шокира дълбоко“, каза тя в петък в седалището на епископа в Шверин. „С тъга и състрадание мисля за хората, които бяха откъснати от живота си тази нощ.

Тя изразява съчувствието си към роднините и приятелите, каза тя. „Моля се за всички тях и за онези, които са пострадали или са станали свидетели на случилото се“. Тя заяви, че е благодарна на всички, които сега помагат и стоят до пострадалите.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.