ЕТО КАК: ВИП бандити прецакаха Темида – скриха се от правосъдието

0

В XXI век не е никакъв проблем осъден да се укрие от Темида, но само при добра подготовка, знания, подкрепа и наличие на средства. Но при успешен подход от страна на осъдения това може да стане и без наличието на тези условия.

Пламен Галев и Ангел Христов – Братя Галеви имаха необходимите средства, връзки и време за подготовка. Това дава възможност да се подготвят истински или фалшиви паспорти и други документи за самоличност, които трудно биха се различили от истинските, да се отворят сметки и да се осигурят средства в държава, където човек трудно ще бъде разпознат и трудно ще бъде екстрадиран.

Евелин Банев – Брендо направи нещо добре известно в света – уреди си гражданство в държава, която не екстрадира свои граждани – Украйна. Това се прави много по-отдавна с други подобни държави, като например Ливан. Големите инвеститори в Дубай също не ги екстрадират, освен ако някоя много мощна държава   като САЩ  например  не натисне  ОАЕ.

Всъщност това са интелигентни решения, защото са трайни и правят излишно даден осъден или преследван за престъпление да се крие. Може да си живее спокойно и да се радва на добър живот.

Осъденият за убийство пред дискотека “Соло” Илиян Тодоров очевидно е действал необмислено. Ако една компютризирана система на границата може да засече паспорта като подправен, това означава, че не бива да се пресича границата през граничните пунктове. Дори да няма такава система, често пъти фалшивият паспорт не е добре направен.

Доста самонадеяно е да летиш от Ташкент за Истанбул. А граничните власти в Истанбул правят и лицево разпознаване. Трябва укрилият се да има перфектен паспорт с биометрични данни и да е сигурен, че не се издирва по такива данни. А и Илиян Тодоров е издирван с европейска заповед за арест и червена бюлетина на Интерпол.

Българското законодателство едва през 2017 г. бе променено така, че осъденият да не научава за влязлата в сила присъда, преди да бъде задържан за изпълнението ѝ. Препис от присъдата, с която подсъдимият е осъден на затвор, се изпраща на прокурора за изпълнение.

Задържането на осъдения и отвеждането му в затвора се извършва от службите на Министерството на правосъдието, които могат да ползват съдействието на полицията.

След това прокурорът уведомява съда, постановил окончателното решение, за предприетите действия за изпълнение на наказанието. Едва тогава съдебното решение се публикува на интернет страницата на съда.

Това са полезни промени, но не могат да препятстват подсъдимия да се укрие, преди да е постановено решението – освен ако той не е задържан под стража или е под домашен арест с монтиране на гривна за проследяване.

Въвеждането на проследяващите гривни в България също е мощна гаранция срещу укриване.

Обичайно МВР всяка година издирва над 1000 укрили се с влязла в сила присъда. В редица държави паричните гаранции са много по-високи, като се отпускат и кредити от специализирани институции, които след това издирват с всякакви средства укрилите се.

Всъщност оправдателна присъда на първата инстанция доведе до освобождаването на Илиян Тодоров и налагането на лека мярка за неотклонение, което даде възможност на подсъдимия да се подготви и да се укрие.

Според първоинстанционната оправдателна присъда не се виждало Илиян Тодоров да нанася смъртоносните удари. В публикувано от Илиян Тодоров видео се коментира, че се виждало, че той се качва в таксито, а сбиването продължавало.

Илиян Тодоров в дискотеката е бил в една компания с граждани на Естония. Той твърди, че убитите и третият пострадал от намушкване са подхвърляли реплики към него и компанията му защо са говорели на английски с гражданите на Естония в дискотеката и че ги били провокирали.

Гражданите на Естония са разпитани дистанционно като свидетели. Но дали от това е имало състояние на афект или друга форма на предизвикване като смекчаващо обстоятелство, се изяснява в досъдебното и съдебното производство и никой не може да прави изводи, освен ако не е в течение на цялото дело.

След окончателното произнасяне на ВКС Илиян Тодоров направи обръщениe в YouTube до тогавашния главен прокурор, а писа също и на правосъдния министър, като заяви, че знае кой е истинският убиец, но не можел да го каже заради заплахи към семейството му. Така или иначе, има влязла в сила доживотна присъда, пише 24 часа.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.