Ето жената, залята с бензин: Тя не е Дебора, съдбата ѝ е още по-ужасяваща!

0

33-годишната И.К. от Сливен не е Дебора, но съдбата й днес можеше да е още по-страшна, ако бившият й мъж Николай Иванов бе успял да довърши намерението си – да запали нея и сина им.

Младата жена от месеци живее под постоянен стрес. Тя не може да спи, не може да излезе спокойно на разходка, а 2-годишното им дете пищи от ужас всеки път, когато се сети, че баща му може да нахлуе в дома им.

Открихме И. К. пред Областната дирекция на МВР в Сливен. От сутринта тя дава показания. Закара ни до мястото, където се е случил най-кошмарният момент в живота й – на няколко минути от дома й и от яслата на сина й.

Докато И.К. шофира личния си автомобил, в който вози детето си, на пешеходна пътека изневиделица е изскочил Николай, който добре знае маршрута им. Тя рязко спира, той се качва в колата и вади 2-литрова бутилка с бензин.

„Започна да полива мен, обърна се, поля детето, аз опитах да му попреча, но не успях нацяло. Излязох от колата и опитах да извадя детето, за да не се задуши от миризмата. Бензинът беше около 2 литра в шише от безалкохолна напитка. Той извади запалка и каза, че ще ме запали, защото така или иначе му предстои да влиза в затвора за някакво друго престъпление, което е направил преди малко повече от месец. Минаваха доста хора около нас, но само едно момче се отзова и ме попита дали имам нужда от помощ. Помолих го да се обади на тел. 112, защото аз нямах как да си извадя телефона – бащата на детето ми веднага щеше да го вземе. В това време момчето, което се притече на помощ се обади на спешния телефон и след около 15 минути дойде екип и задържа бившия ми приятел. Целият ми автомобил е унищожен. Полят е вътре – по седалките и по таблото с бензин. Дрехите ми и на детенцето също“, разказва тя. После ни се извинява за миризмата от бензин, която се носи.

Тя е убедена, че Николай не е направил всичко това само за да ги заплаши, а е способен да ги запали живи. „Щом стигна до там да залее собственото си дете с бензин, можеше и да го запали. Има криминално досие“, казва още ужасената жена.

И. К. и Николай са били заедно 5 години. Живеели на семейни начала, въпреки че през повечето време Николай работел в чужбина. През това време е лежал и в затвора – за кражба. Преди 2,8 г. на бял свят се появил синът им.

През август 33-годишната жена е решила да сложи край на взаимоотношенията им, тъй като не получавала никаква подкрепа от него – нито морална, нито финансова. Той работел в Англия, но не пращал нито лев на семейството си.

„Той беше в Англия, когато в края на август, началото на септември, сложих край на връзката ни. Обадих му се по телефона и му казах, че това не може да продължи така. Преди около месец се прибра, видя детето си няколко пъти, при което започна да прави скандали, защото предполагам и почти съм убедена, че е бил под влиянието на наркотични вещества“, казва младата жена и допълва:

„На 10 януари дойде отново, хвърля камъни по прозорците на жилището ми. На другия ден отново е дошъл, докато съм на работа. Майка ми беше вкъщи да гледа детето. Удрял по входната врата. Детето се е стресирало до такава степен, че до ден-днешен, когато се почука на врата на съседните апартаменти, почва да плаче и се гушка в мен“. Тогава реших за ограничителна заповед, защото тормозът беше нетърпим. Съдът издаде заповед за незабавна защита, при което той я наруши два пъти под претекст, че не е уведомен. Оттогава до днес тормозът беше само психически, но днес прекрачи всички граници“, обяснява И.К. Тя цялата трепери, докато говори с нас и се оглежда – от страх, Николай да не бъде пуснат на свобода и да не се появи отнякъде.

Младата жена, въпреки изживения стрес, се държи – заради детето, казва тя. „Нямам друг избор, трябва да бъда силна, да се боря. За мен не ме е страх толкова, колкото за него. Той много вътрешно ги изживява нещата, постоянно пита дали тати пак ще дойде и ще направи така“, разказва И.К.

Тя е категорична, че оттук нататък няма да позволи на Николай да ги доближава. Ще си търси правата в съда, за да защити най-вече детето си.

Неин защитник е адв. Стефан Кенов, който от години се занимава с дела, свързани с домашно насилие.

От години Кенов се занимава с дела по закона за защита от домашно насилие и помага на жертвите. Той е потресен от този случай, казва, че в практиката си досега подобно нещо не е срещал и не е чувал.

„При действаща незабавна защита толкова безцеремонен акт на домашно насилие – да залееш с бензин жената, с която до онзи ден си живял на семейни начала, и собственото си дете и тръгнеш да ги палиш – не съм виждал. Този човек заслужава да му бъде наложена мярка за неотклонение „задържане под страца“ и да изчака грозящата го присъда за това престъпление и за останалите, които извършил, в следствения арест.

Това лице е управлявал моторно превозно средство след употреба на наркотици. За това деяние има образувано дело в Районен съд Сливен, на което той не се е явил и ако се беше явил, досега щеше да изтърпява наказание „лишаване от свобода“. Съдията е постановил принудително довеждане на следващото заседание, което е било насрочено за 13 февруари. Считам, че тези лица с висящи дела, които със сигурност ще бъдат приключени с осъдителни и ефективни присъди и несъмнено има опасност да се укрият или извършат друго престъпление, какъвто е и конкретният случай, следва да бъдат с наложени от съда мерки „задържане под стража“.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.