ФИНАЛ: Росен Желязков повежда ГЕРБ към Брюксел

0

Росен Желязков застава начело на листата на ГЕРБ за евроизборите. Името му бе една от най-строго пазените тайни преди регистрацията на листата в ЦИК, крайният срок за което е 7 май.

Желязков бе председател на 49-ото народно събрание до предпоследния му ден, когато бе свален с гласовете на ПП-ДБ, БСП, “Възраждане” и ИТН. Сега той ще се изправи срещу предшественика си, също свален предсрочно от шефския пост в парламента – Никола Минчев. Той е водачът на евролистата на “Промяната” и ДБ.

Освен за Брюксел Желязков ще е начело на листата на ГЕРБ в Благоевград за 50-ото Народно събрание – така, както я водеше и за 49-ото.

Начело на него юристът изкара 372 турбулентни дни, в които търсеше баланс между една шумна (не)коалиция и още по-шумна опозиция. Често му се налагаше да проявява хладнокръвие, за да предотврати бой и обиди в залата. Помагаше това, че Желязков задаваше дневния ред с типичното си чувство за хумор и диалогичност.

Минал е по стълбичката на администрацията – общинска и държавна, опитен е в дебрите на управлението, което бе много ценно за председателя на институция като Народното събрание. А като юрист бе наясно с всички тънкости, за да не остави опозицията да му върти номера.

С достойнство прие и събарянето му от поста преди седмица, когато и опонентите обявиха – ходът е не срещу личността на Желязков, а срещу председателя от ГЕРБ.

Затова не е неочаквано, че Бойко Борисов му гласува доверие да е начело на евролистата на партията.

Изненадващо обаче в нея ще липсват Мария Габриел и Илиана Иванова. Първата бе еврокомисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта в комисията “Фон дер Лайен”, преди да стане вицепремиер в (не)коалицията с ПП-ДБ. Втората е настоящият еврокомисар на България, преди това бе шеф в Европейската сметна палата.

Според достоверни източници и двете са пожелали да не влизат в битката за евродепутати.

Вероятно Мария Габриел, която не успя да оглави правителството след ротацията, но има сериозни позиции навсякъде в света, ще видим в края на годината в нова международна роля.

Истината обаче е, че нито Габриел, нито Европейската народна партия, нито ГЕРБ дават детайли за пътя, по който ще поеме едно от най-силните им европейски лица, напуснала поста в ЕК, за да влезе в българската политика.

Илиана Иванова пък е сочена в Брюксел като един от най-ефективните еврокомисари. Тя също има завидна кариера там, преди да заеме овакантения от Габриел комисарски пост. Мандатът на комисията “Фон дер Лайен” изтича заедно с този на Европарламента. Следващ председател на ЕК трябва да се избере до месец след клетвата на новите евродепутати, а до 6 месеца след изборите трябва да има и нов състав на комисията.

И докато в ГЕРБ все още пазят в тайна евролистата си, БСП регистрира своята в ЦИК в последния ден преди празниците начело с Кристиан Вигенин.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.