ФИНАЛ: „Зеленият октопод“ се разцепи в битка за кокала

0

Август може би ще се окаже най-горещият месец за т.нар. „зелени терористи“ и „зелен октопод“ – партия „Зелено движение“, след като вътрешното напрежение и тлеещи конфликти достигна до изтичане в медиите на секретен доклад, закриване на местни структури и наказание за членове, а не е изключено процесите да завършат дори с разцепване на партията заради битка за кокала, която е най-малкият партньор в обединението „Демократична България“ и участва в управлението.

Именно достъпът до властта през кабинета „Денков – Габриел“ с възможностите за номинации за различни постове, както и подготовката за предстоящите местни избори, според източници във формацията са предизвикали разпада. От публичните изказвания се разбира, че сблъсъкът е основно между настоящия съпредседател Владислав Панев и бившия МОСВ министър Борислав Сандов и съответно членовете, които подкрепят всеки от тях в движението.

Той се е засилил след последния избор на ръководство през декември миналата година, който беше обявен за неуспешен заради „установено неспазване на изборния процес“ и последва проверка на делегати, как са били упълномощени, на членове и други сигнали за нарушения, продължила около осем месеца.

Решение за ново изборно събрание, на което да се гласува кой да оглави партията предстои да бъде взето тези дни. Партийното ръководство се събира на поредна среща (Национален съвет) в четвъртък (24 август) вечер, но не е сигурно че тя ще е последната, на която да бъдат гласувани всички промени и дата за избор (според устава събранието не може да е по-рано от 35 дни преди самата дата, т.е. най-рано в края на септември или началото на октомври).

Междувременно Владислав Панев обяви, че няма да се кандидатира повече за съпредседател на „Зелено движение“ – пост, който заема от 7 години. Пред „Дневник“ той потвърди информацията и каза, че е уведомил за това колегите си още преди дни и че решението му няма нищо общо с последните организационни трусове, които определи като „опит за овладяване отвътре“. Панев коментира, че е бил дълго на поста и че това вече е свързано с прекалено много стрес.

Борислав Сандов, който е в Изпълнителния съвет на партията каза, че няма амбиции за ръководен пост или за място в изпълнителната власт.

И Панев, и Сандов не изключиха варианта да се стигне до разцепване на партията, макар че и двамата по думите им искат да го предотвратят. Другият съпредседател на „Зелено движение“ Добромира Костова също коментира, че трябва да се намери „общ път“ между всички крила. Тя обаче определи изтичането на вътрешния доклад като „директна атака към партията“.

Изходът от сътресенията в най-малкия партньор в „Демократична България“ вероятно ще повлияе и върху участието в обединението, но е рано за прогнози, защото първо трябва да минат вътрешните решения, избор на ръководство и да се разбере дали „Зелено движение“ остава като една партия и едва след това разговори с партньорите.

Ябълката на раздора

Повод за това сътресение в партията стана провелият се през декември 2022 г. избор на ново ръководство. Тогава за двете съпредседателски места се бориха петима кандидати – лидерите Владислав Панев и Добромира Костова, бившият вицепремиер и министър на околната среда Борислав Сандов, депутатът от 48-ото Народно събрание Албена Симеонова и бившият съпредседател на партията, настоящ депутат Даниела Божинова. Според информация на „Дневник“ първите двама души са събрали около 100 гласа в своя полза, а третият поред е имал около 30 гласа.

Събранието обаче завърши с неуспех, а заради официално съобщеното „установено неспазване на изборния процес“ е била създадена Анкетна комисия, чиято задача бе да установи имало ли е манипулиране на изборите за ръководство. Проверката ѝ е приключила в началото на този месец с доклад за констатираните проблеми и препоръки за местните структури, приемането на членове, контрола, за финансовия ред и други.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.