Генерал вещае война в цяла Европа

0

Началникът на Академията на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия генерал-полковник Владимир Зарудницки не изключва възможността конфликтът в Украйна да прерасне в мащабен конфликт в Европа. За това той пише в своя статия за сп. „Военна мисъл“.

Краят на конфликта в Украйна няма да означава край на конфронтацията между Русия и Запада. Продължаващият процес на трансформация на съществуващия световен ред е свързан с нарастващи противоречия, чието разрешаване практически винаги води до използване на военна сила, отбеляза Зарудницки.

Според него не може да се изключи възможността за ескалация на конфликта в Украйна. Това може да бъде разширяване на участниците в „прокси силите“, използвани за военна конфронтация с Руската федерация, до широкомащабна война в Европа.

Освен това нараства вероятността страната ни да бъде умишлено въвлечена в нови военни конфликти. Факт е, че Вашингтон и неговите западни съюзници се опитват да запазят своята хегемония по всякакъв начин. В този контекст САЩ се стремят да нанесат „стратегическо поражение“ на Русия и да дестабилизират ситуацията на нейна територия, отбеляза генералът.

По-рано директорът на Службата за външно разузнаване Сергей Наришкин заяви, че САЩ и Великобритания участват в подготовката на силите за специални операции за подривна дейност срещу Русия. Англосаксонците взривиха газопроводите „Северен поток“, а САЩ създават широка разузнавателна мрежа в Украйна и други страни, граничещи с Русия.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.