Главчев и президентът във война за постове

0

Служебният премиер се опитвал да се откопчи от хватката на Радев

Война за постове водят премиерът Димитър Главчев и президента Румен Радев, научи „Уикенд”. Двамата първи мъже, които до скоро били в добри отношения, успели да се изпокарат за новите назначения в държавната администрация. Главчев, който е от верните хора на държавния глава, въпреки че Корнелия Нинова го описва като аватар на Бойко Борисов, решил да слага сам хора и да регулира постове, където прецени. Това обаче изобщо не се харесвало на президента, който разчитал на лоялност от новоизбрания премиер, научи „Уикенд” от приближени до „Дондуков” 2.

Президентът остро критикува факта, че Главчев се самоназначи и за външен министър, което обаче приел заради компромиса с министъра на земеделието Георги Тахов. Радев имал амбициите на поста да се постави напълно негов човек, а сделката с министър Тахов срещу Даниел Митов за поста се провалила. Затова и според запознати Главчев подразнил жестоко президента, като се самоназначил за първото кресло в дипломацията, след като премиерът настоял Даниел Митов да го поеме.
Според запознати, президентът Радев бил вбесен, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се опитвал през Главчев да кадрува в служебното правителство и именно номинацията на Митов го вбесила. Натиск имало и от чуждестранна институция, като заради нея зам.-председателят на ГЕРБ се отказал сам да е дипломат №1.
Служебният премиерът и президента били в добри отношения на този етап, смятат приближени до Радев, но държавният глава постоянно натискал иначе своеволният Главчев да назначава негови хора на ключови места. Това според запознати и изострило отношенията между тях. 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.