Греда: Натовският орел Тодор Тагарев опря до МиГ-29

0

България ще разчита на изтребителите МиГ-29 да носят бойното дежурство, докато самолетите F-16 Block 70 не поемат изцяло охраната на българското въздушно пространство. Това съобщи министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на изслушването си в парламентарната комисия по отбрана, цитиран от БТА.

Натовският орел с московско образование призна, че МО има проблеми с поддръжката на МиГ-29.  Министърът заяви, че са изпуснати десетилетия, в които страната ни е могла да намери алтернатива на МиГ-29. Тагарев изрази надежда да бъде сключен договор за ремонт на двигатели на МиГ-29, с което да бъде дадена „глътка въздух“.

Преди дни полска фирма бе определена за изпълнител на обществената поръчка за ремонт на шест двигателя за МиГ-29, след като „ТЕРЕМ – ХОЛДИНГ“ се отказа. „Би трябвало да потвърдят офертата си и да отидем към сключване на договор“, обясни министърът.

Това, което предшественикът ми е търсил като вариант – за втора платформа, вече не стои на дневен ред. Не можем да си позволим втори вид боен самолет, каза още Тагарев за идеите да се наемат изтребители от партньорски държави в Европа, които да се използват вместо МиГ-29 до пристигането на американските F-16.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.