Грипът идва: Удрят ни „Виктория“, „Уисконсин“ и „Дарвин“  

0

Грипните щамове, които се очакват тази година, са „Виктория“, „Уисконсин“ и „Дарвин“. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
Той обясни, че не може да се каже кой от трите щама ще доминира в Европа, но „Дарвин“ е с най-висок потенциал за разпространение, тъй като хората по-рядко са се срещали с него.

В България са приложени около 260 000 дози ваксина срещу грип на възрастни над 65-годишна възраст по Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип, съобщи д-р Валери Цеков, управител на Българското сдружение по иновативна медицина. Общо по програмата за този сезон са осигурени около 300 000 дози.

Още 150 000 дози са пуснати на свободния аптечен пазар в страната за желаещите да се имунизират срещу грип. Цеков съобщи, че вече около 9% от българите са обхванати с противогрипни ваксини, т. е. има ръст спрямо преди години, когато едва 2-3% от хората се ваксинираха срещу грип. Все още обаче обхватът остава нисък.
Засега обаче грип в страната още няма, а случаите на Ковид-19 са в спад.

По-притеснен съм от високопатогенната инфлеунца сред птиците, въпреки че не се разпространява сред хората, допълни Кунчев. По думите му досега са унищожени над един милион птици в страната.

В момента има вълна от остри респираторни заболявания, причинени от аденовируси и риновируси, съобщи миналата седмица директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. Най-висока е заболеваемостта в областите Пазарджик, Русе и Габрово.

Тя призова хората да не лекуват вирусните заболявания с антибиотици и посочи, че увеличаването на антибиотичната резистентност върви паралелно с повишената употреба на антибиотици. „Ако не проявим здрав разум, ще бъдем безсилни да лекуваме“, предупреди тя.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.