ГРОЗНА ИЗМАМА: Камен Донев „лекува“ бабешки стави

0

Фалшиво видео, на което Камен Донев рекламира продукт срещу ставни болки, се разпространи из мрежата. Смята се, че клипът е манипулиран с помощта на изкуствен интелект. Кадрите са взети от негово участие в Нова телевизия по повод честването на 3 март, но върху тях е насложен друг звук, различен от оригинала.

Манипулираното видео се разпространява като спонсорирана реклама във фейсбук и отправя към страница, която съдържа изфабрикувана информация и е всъщност реклама на продукт срещу ставни болки.

Оказва се, че Камен не е единствената жертва на мошениците. Лицето на Михаил Билалов също е използвано за реклама на лекарството. Кадрите са били взети от негово участие в предаването „120 минути“, но върху тях е насложен звук, който наподобява гласа на актьора, а изображението е променено така, че движенията на устата да се приближават до изфабрикуваното послание. Забелязва се, че на моменти движенията на устните не съвпадат със звука, а някои думи са изречени в женски род, с грешно ударение или с неподходяща интонация.

Рекламата за болни стави с участието на родни знаменитости се върти от началото на април тази година. Тя представлява манипулирани откъси от телевизионни и онлайн участия на известни български личности, в които речта и части от изображението са изфабрикувани.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.