Христо Ковачки отсече: Избраната американска технология за новите блокове в АЕЦ „Козлодуй“ е най-модерната и ефикасна като цена

0

Бизнесменът Христо Ковачки с пост в социалните мрежи определи правителственото решение за строеж на нови блокове в АЕЦ „Козлодуй“ като много важна и добра новина. Предприемачът смята, че избраната американска технология е изключително модерна и може да доведи до технологичен напредък в цялата страна.

Публикуваме целия пост на бизнесмена с енергийна експертиза без редакторска намеса:

– Това е една много добра и важна новина за българската енергетика. Българското правителство заслужава поздравления за своето решение и подкрепям плана за внедряване на избраната американска технология, която по мое мнение не само е най-модерната, но и осигурява най-висока ефективност при добра цена.

– AEЦ „Козлодуй“ е наистина централа, която е от решаващо значение за българската енергийна независимост и бъдещето на българската енергетика. Затварянето на първите четири реактора, особено на 3-ти и 4-ти блок беше огромна грешка. Строежът на нови реактори е възможност за рестарт на българската ядрена енергетика.

– Още нещо много важно. Избраната американска технология и нейното реализиране може да даде технологичен напредък и скок за целия ни енергиен сектор. Нека не забравяме, че България има богати традиции в ядрената енергетика и успя да създаде блестящи специалисти далеч преди други страни.

– Смятам, че наред със строежа на новите блокове в AEЦ „Козлодуй“, редица въглищни мощности в страната, като например TEЦ „Бoбoв дoл”, биха могли да инвестират във внедряването на американски модулни реактори и по този начин да осъществят енергийната си трансформация.

– На този етап от развитието на науката т.нар. малки модулни реактори, които се разработват от водещи американски кoмпании, са бъдещето на енepгетиката в световен мащаб. Подобен проект вече се реализира с бързи темпове на площадката на TEЦ „Дойчещ” в съседна Pyмъния. Не е нужно енepгийните кoмпании у нас да чакат на опашката на технологичното развитие, а да гледат напред.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.