„Хюндай” взима 25 млрд. лв. от АЕЦ „Козлодуй”

0

АЕЦ „Козлодуй-Нови мощности“ да проведе до 15 април преговори с Hyundai E&C за инженеринг, строителство, доставка и въвеждане в експлоатация на двата нови блока в АЕЦ „Козлодуй“ с технология AP1000, които ще струват около 25 милиарда лева.

Проектът на решение беше приет от депутатите днес в присъствието на енергийния министър Румен Радев. То е по предложение на ГЕРБ и ДПС и беше подкрепено и от ИТН, което гласовете станаха 112.

„Против“ и „Въздържал се“ пък бяха 111 народни представители от ПП-ДБ, „Възраждане“ и БСП.

Hyundai Engineering & Construction Co е единствената компания, класирана в късата листа.

Тя беше избрана от оценителната комисия на предприятието сред петте кандидати, заявили намерение да строят VII и VIII блок.

Интерес имаше от 5 фирми, но комисията, която преглежда документите е установила, че само южнокорейската Hyundai покрива всички изисквания. Затова от ГЕРБ и ДПС предлагат нея.

Не беше прието предложението на ПП-ДБ, с което освен с Hyundai, се предлагаше да се възложат и преговори с американската „Бехтел“, която не беше класирана в късата листа от комисията, защото е участвала с дъщерната си компания.

Според „Възраждане“ с решението се заобикаля Законът за обществените поръчки.

Радослав Рибарски от ПП-ДБ посочи, че с тяхното решение се избягва предопределянето на фирмата. „Говорим за започване на преговори, никой не предопределя какво ще се случи и дали ще се сключи договор“, каза още той.

„Надали е имало по-некомпетентно мнозинство от вас, как вие избирате изпълнител без търг и конкурс, какво разбирате от технология и енергетика вие“, възмути се Борислав Гуцанов от БСП.

По думите ми проектът не може да бъде реализиран по този начин.

Енергийният министър Румен Радев подчерта, че технологията е надеждна и добра.

За да имаме перспектива в концепцията на зелената сделка, категорично имаме нужда от новата мощност на Атомната електроцентрала (АЕЦ) „Козлодуй“, каза Радев.

Той посочи, че на страната ни са нужни сериозни базови мощности. Ядрената енергетика предоставя такова нискоемисионно решение, отбеляза той и добави, че една от нискоемисионните технологии е ядрената.

Добре е, че се оформи едно ясно разбиране, че в дългосрочен хоризонт ние трябва да разчитаме на допълнителни ядрени мощности, които предоставят базова електроенергия и, разбира се, много амбициозните ни планове за агресивно разширяване на преносната мрежа вътре в страната, трансграничната ни свързаност, допълнителните системи за съхранение – това са новите проекти, за които говорим. Евентуално изграждане на допълнителни генерации, по възможност с максимален часови хоризонт на работа, в рамките на календарна година – това е съвместният проект, по който работим с Румъния и да стартираме добър проект за усвояване на хидропотенциала на долното течение на река Дунав, посочи министър Радев.

Той бе категоричен, че това са смислени проекти.

По отношение на избора на технология – да, във времето назад е избрана технология IP1000 за ядрен остров. Аз твърдя, че в този период се е подходило изключително отговорно и ангажирано, каза министър Радев.

По думите му технологията е надеждна, сигурна, добра. Това решение е изключително адекватно на нуждите на нашата енергийна система и по отношение на мощност, начин на работа, гъвкавост, добави той.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.