Иновация: „Осиновяваме“ секции срещу изборни измами

0

Обединение за честни избори (ОЧИ) ще наблюдава рисковите изборни секции както на място, така и с доброволци пред екраните, които да следят видеоизлъчването от броенето в реално време. Това съобщиха от организацията.

„Основен проблем в изборния процес в България е броенето и отчитането на резултатите. С цел повишаване на доверието в изборите от ОЧИ организират голям брой доброволци, които систематично да оценят как се случва процеса в реално време, да се проследи има ли проблем с видеоизлъчването по места, както и дали има опит за нелегитимна намеса“, пишат от обединението.

Мотивацията на организацията е отново да има мрежа от наблюдатели е, че на предходните избори беше въведен механизмът за видеонаблюдението на броенето на бюлетини и благодарение на него бяха хванати злоупотреби на места в страната. „Това доведе до осъдени членове на секционни избирателни комисии, както и бяха оспорени част изборни резултати в страната – например тези за общински съвет в Хасково“, пишат от обединението.

„Ако искате да се уверите, че никой не е злопотребил с вашия глас при броенето – „осиновете“ си секция за гласуване“, призовава Стоил Цицелков, изборен експерт и съучредител на ОЧИ.“Задачата е проста. От ОЧИ ще ви бъде посочена рискова секция, а вие ще трябва да изгледате записа от броенето и да попълните кратък въпросник с конкретни въпроси, които лесно ще подскажат на всеки доброволец за какво е важно да следи“, казва още Цецелков.

От ОЧИ се ангажират и да изготвят и традиционния си анализ на изборните данни по секции, за да осветят секции с необичайно електорално поведение – което често е индикация за грешки в протоколите и/или за контролиран вот. Ако искате да се включите, може да го направите тук:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSftiA7rB8S1xmEEn4G02QSgxX3XZN9dvrN–r_08W-x23tfGQ/viewform
https://www.facebook.com/share/v/KJ2zRPwNBEPPbdqe
Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.