Интригата с главсека на МВР се заплита

0

Интригата с освобождаването на главния секретар на МВР Петър Тодоров се заплита. След като преди дни след среща при премиера Николай Денков бе обявено, че на заседанието на правителството на МС в сряда ще има точка за доклад и предложение за освобождаване, то стана ясно, че още върви съгласувателна процедура.

Според устройствения правилник на МС министърът на вътрешните работи предварително трябва да съгласува с президента проекта на акта, който съдържа предложение за освобождаване на главния секретар, съобщиха от правителствената пресслужба.

Министър Стоянов вече е внесъл предложение до президента за издаване на Указ за прекратяване на правомощията на главния секретар. След извършването на тази съгласувателна процедура точката може да бъде включена в дневния ред на заседание на МС.

Очевидно към момента няма отговор на президента, за когото се предполага, че или изобщо ще откаже смяната на Тодоров, или просто ще бави процедурата.

По закон главният секретар на МВР, който е най-висшата професионална длъжност в системата, се назначава и освобождава по доклад на вътрешния министър, последващо решение-предложение на Министерски съвет и окончателен акт-указ на президента.

Междувременно бившият служебен вътрешен министър обяви, че Петър Тодоров е предложен за главен секретар от правителство с участието именно на Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков, които сега настояват за оставката му.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.