Иранец осъди Агенцията за бежанците – отказала му закрила

0

Българската държава незаконно е отказала да предостави статут на бежанец и хуманитарен статут на ирански гражданин, който е протестирал срещу режима в ислямската република. Това реши Върховният административен съд по дело, заведено от Ф. Золфагари срещу Държавната агенция за бежанците.

Чужденецът посочва, че като журналист в националната телевизия на Иран е направил филм за ирано-иракската война. Началниците му изрязали кадрите с интервюта на родители на загинали ирански войници и уведомили служителите, които наблюдавали от името на държавата. Срещу Золфагари започнало преследване, незабавно го отстранили от работа, дискриминирали го и го лишили от препитание, заради което дошъл в България.

Иранецът пристигнал в България в края на май – началото на юни 2021 г. легално с паспорт с виза, със самолет през Турция. Издали му разрешение за продължително пребиваване за една година и след около 35 дни се върнал в Иран. От българското посолство издали виза на сина му Д. З., с когото след четири месеца се върнали в България, отново легално със самолет. Золфагар споделя, че е персиец, мюсюлманин – шиит, изповядващ суфизъм. Поради това имал проблеми, тъй като властите затворили техните храмове и няколко пъти нахлували на техни събития, за да ги разпръснат. Бил подложен на наблюдение 5 години. Има две висши образования от Академия по изящни изкуства.

От 1988 г. до 1993 г. Золфагар  работел във вестник и две списания. От 1995 г. до 2001 г. работел в единствената телевизия в Иран като директор и продуцент. След като бил извикан от служители на службите по сигурността, бил отстранен от работа заради вярата си. Шестнадесет години – до 2017 г. преподавал фотография и операторска дейност в собствен образователен център.

След кражба в офиса му, били откраднати всички камери, апаратура и документи, свързани с дейността му. Мъжът разбрал, че зад този акт стоят иранските тайни служби. Полицията на практика не разследвала престъплението. След този случай останал безработен. Напуснал страната си, заради проблемите, които имал, свързани с религията и участието му в протести в защита правата на филмовите дейци да осъществяват свободно професията си. През последните четири години осъзнал, че не може да развива каквато и да е дейност в родината си, поради което решил да я напусне.

Приятели в тайните служби също посъветвали иранеца да напусне страната, тъй като срещу него имало образувана преписка и рано или късно щели да го задържат. Всяка вечер наблюдавали къщата му. Той бил убеден, че е следен и телефонът му се послушва.

Чужденецът казва, че иска да живее в тук, защото в Иран няма бъдеще за него и детето му. В съдебното заседание заявява, че и в България протестира срещу режима в Иран, за което от иранското посолство в София знаели. Откакто е тук не ги е търсил, но от посолството се свързали с него по телефона по повод изложба, която организирали. Золфагари се съмнява, че това не е истинската причина и смята, че искат да отиде в посолството, за да го задържат.

В хода на делото иранецът е предоставил писмени доказателства за протестите му срещу режима в Иран, сред които и уведомление от Министерството на културата и ислямския морал, с което го уведомяват, че му отнемат преподавателската карта, въз основа на заповед и разпореждане на „Дирекция сигурност“ и призовка от 01.07.2021 г. за явяване в Ислямския революционен съд по подадена жалба срещу него.

Въпреки историята на Ф. Золфагари и становището на ДАНС, че не възразява иранския гражданин да получи закрила в България, Държавната агенция за бежанците отказва да му предостави статут. ДАБ приема за недостоверна представената бежанска история, смята, че причините на чужденеца за напускане на Иран са от личен и икономически характер.

РАЗВРЪЗКА

Административният съд в София обаче се произнася, че решение на ДАБ е издадено при съществено нарушение на административно-производствените правила. Това се потвърждава и от съдебния акт на Върховния административен съд.

„В настоящия случай заместник – председателят на ДАБ не е анализирал подробно бежанската история на чужденеца, включително причините да му бъде отнето правото на преподаване, както и причините, поради които е призоваван в Ислямския революционен съд и какви биха били последствията за него, ако се завърне в страната си на произход, след като не се е явил в съда и е участвал в протести срещу режима в Иран в през есента на 2022 г.“, пише в мотивите на съда. В крайна сметка ВАС отменя отказа за предоставяне на бежански статут и връща казуса на ДАБ за ново произнасяне.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.