Исторически момент! Първият влак за биомаса направи първата доставка до ТЕЦ „Бобов дол“ (СНИМКИ)

0

На 28 юни бе осъществен първият жп курс на частната компания ТБД „Товарни превози”, която инвестира над 6 000 000 евро в нов подвижен състав. Благодарение на това сериозно капиталовложение частният жп оператор ще може да извършва регулярни доставки на биомаса от различни доставчици до техните клиенти целогодишно.

Първият жп курс бе реализиран по жп отсечката от гара Долна Митрополия до гара Голямо село – ТЕЦ „Бобов дол”. Товарната композиция се състоеше от 19 вагона, всеки от които натоварен с над 13 тона слама, изцяло добита от български производители.

Очаква се обичайните курсове на жп оператора да се осъществяват с до 40 натоварени с чиста биомаса вагони, като така дължината на товарната композиция заедно с локомотива ще е приблизително 600 метра.

От ТБД „Товарни превози” съобщиха още, че за обезпечаване на поетия ангажимент към няколко енергийни дружества за транспортиране на биомаса, са инвестирали в 3 локомотива и над 140 специализирани вагони, пригодени за товарене на бали и голямо тонажни контейнери.

Компанията „ТБД Товарни превози“ е със седалище в гр. Перник и притежава лиценз за жп оператор от 2015 година.

Оттогава досега частният жп оператор непрекъснато разширява обема от доставки, които извършва. Основните клиенти на дружеството са български топлофикации, като до момента извършваните курсове бяха за транспортиране на въглища и кварцов пясък директно от мините до няколко ТЕЦ в страната, както и до почти всички стъкларски заводи в България и Румъния.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.