Италианска министърка точила държавни средства за частните си фирми

0

Италианската министърка на туризма Даниела Сантанче стана обект на разследване  по подозрения в измама, извършена по време на коронавирусната пандемия в Италия, която е нанесла ущърб на страната, предаде Франс прес.

Политици от опозицията поискаха веднага оставката на министърката, която е влиятелен член на партията на премиерката Джорджа Мелони „Италиански братя“.

Прокуратурата в Милано е поискала разследването срещу Сантанке и други лица, както и срещу две подразделения на прес групата „Визибилия“, в която Сантанке е имала акции по времето на пандемията. Разследването се води заради предполагаема измама в ущърб на Националния социално-осигурителен институт.

Става дума за нередности във връзка с 13 служители на подразделенията на компанията, които са били пуснати в така наречения технически отпуск, при което държавата трябва да изплаща помощи на тези хора. Всъщност служителите са продължили да вършат работата си, а чрез предполагаемата измамна схема компанията е получила обществени средства, предназначени за компании в затруднено положение заради пандемията.

Сантанче продаде акциите си във „Визибилия“, когато беше назначена за министър в кабинета на Мелони през октомври 2022 г. Министърката казва, че не е извършила нищо нередно. Срещу нея вече имаше вот на недоверие в парламента, но той беше неуспешен. 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.