Иван Гешев иска имунитета на Руди Гела?

0

Главният прокурор Иван Гешев ще внесе в деловодството на 49-то Народно събрание искане до председателя на Народното събрание Росен Желязков за сваляне на имунитета на народния представител Радостин Василев, научи Соня Колтуклиева от достоверни източници от Съдебната палата.

Днес прокурор от Софийска градска прокуратура е предоставил всички доказателства в кабинета на главния прокурор. Обвинението е по член 143 от наказателния кодекс “за принуда”, по което се предвижда до 6 години затвор. Ако бившият министър на спорта бъде квалифициран като “длъжностно лице” в момента на извършване на деянието – 13 юни 2022 година – наказанието е от 2 до 10 години затвор.

ПИК припомня, че в деня, когато спортният министър в оставка обяви отцепването си от “Има такъв народ”, заедно с петима депутати, Тошко Йорданов огласи на пресконференция запис от телефонен разговор, в който ясно се чува как Радостин Василев притиска Христинка Иванова да напусне Народното събрание, как я заплашва, че ще й прати хора, ако тя не е съгласна да отстъпи място на следващия в плевенската листа.

На 17 март 2023 година ПИК публикува интервю на Соня Колтуклиева с Георги Георгиев, бивш депутат от ИТН и от ПП, който свидетелства за търгашество в дома на Радостин Василев на 10 юни 2022 година, когато от Кирил Петков са поискани по 500 000 евро на народен представител, за да напусне четата на Слави и да подкрепи правителството във вота на недоверие на 23 юни. Софийска градска прокуратура се самосезира от фактите, изнесени в разговора на Соня Колтуклиева и Георги Георгиев, по случая е образувано досъдебно производство.

Радостин Василев е народен представител от “Има такъв народ” в 45-я, 46-я и 47-я парламент, министър на младежта и спорта в правителството на Кирил Петков, народен представител в 48-я и 49-я парламент от “Продължаваме промяната”.

Странна е неизяснената, но очевидна зависимост на Кирил Петков от Радостин Василев. Съпредселателят на “Продължаваме промяната” дори заплаши съпартийците си с оставка, ако не гласуват ренегатът да оглави габровската листа за изборите на 2 октомври 2022 година. Заради силовото налагане на Радостин Василев в “Продъжаваме промяната”, партията беше напусната от Яна Балникова, Иван Христанов, Иван Манев и Виолета Иеремиева.

Шантажира ли Руди Гела Киро?

Соня Колтуклиева публикува чатове от затворена група на ИТН, в която на 9 април 2022 година, министърът на спорта пише: “При тест за наркотици в МС, поне 5,6 изгарят”. Логичното предположение е, че Радостин Василев е заснел оргиите в правителствените кабинети, за които отдавна се говори.

Докато Радостин Василев е министър на младежта и спорта, “Сердика спортни имоти”, сключва на 25 май 2022 година, договор за 117 350 лева с адвокатската кантора “Джингов, Гугински, Кючуков и Величков”, в която работи майката на Никола Минчев и в която е започнала кариерата си на младши адвокат Лена Бориславова.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.