Измама с овчето сирене  

0

Само едно от 5-те най-скъпи и най-популярни на пазара овчи сирена наистина съдържа само овче мляко, другите са смес – овче с краве мляко. Това показват резултатите от проведен тест в акредитирана международна лаборатория, направени и финансирани по поръчка на Сдружението за достъпна и качествена храна.Това със сигурност въвежда в заблуда българските потребители, които заплащат за този продукт една от най-скъпите цени в сектора и очакват да получат сирене изцяло от овче мляко.

Това представлява и фрапантно нарушение на конкурентното право, защото към настоящия момент 1 литър от тази суровина е три пъти по-скъп от кравето мляко, с което се размесва. Тоест реномираните производители на овчи сирена получават в пъти по-ниска като себестойност продукция.

Част от потребителите купуват именно овчето сирене поради алергии или по лекарско предписание и наличието на други видове мляко може да доведе до здравословни проблеми, информират от сдружението.

„Тeзи крайно тревожни резултати хвърлят петно върху репутацията на българското овче бяло саламурено сирене, което в началото на на 2023 г. се нареди на 19-о място в света според класацията на Taste Atlas“, смята Андрей Велчев – председател на УС на Сдружението за достъпна и качествена храна. Според класацията най-хубавото сирене в света е Пармиджано.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.