ИЗМАМНИЦИ: 676 фирми ощипали хазната със 148 млн. лв. само за година

0

Измамници ощетили държавната хазна със 148 млн. лв. само за една година. В организирани схеми за данъчни и осигурителни измами през 2022 г. е установено, че участват 676 фирми и граждани, пише в отчета на Националната агенция за приходи за миналата година.

Предполагаемият размер на нанесените от тези лица щети на бюджета е над 148,7 млн. лв. За предходната 2021 г. щетите за хазната от организирани схеми за измами също са големи – над 145 млн. лв. Реализираните измами през 2022 г. и 2021 г. са над 10 пъти по-големи от предполагаемите щети за хазната, нанесени от организирани групи през предходните две години.

През 2020 г. размерът на тези измами е оценен на 41,3 млн. лв., а през 2019 г. – на 45,9 млн. лв. Оказва се, че при управлението на служебните кабинети и четворната коалиция размерът на организираните данъчни измами е нараснал десет пъти.

Броят на замесените лица в схемите за данъчни измами намалява, но измамите стават много по-мащабни. През 2021 г. в организирани схеми за данъчни и осигурителни измами е установено, че участват 743 фирми и граждани, а през 2020 г. те са били 1331.

През 2022 г. са написани 43 доклада за организирани данъчни и осигурителни измами. Въз основа са тези доклади са възложени 286 проверки и 73 ревизии. В резултат с ревизионни актове са установените задължения към хазната в размер на 52,2 млн. лв. Това е значително повече от установените задължения в резултат на ревизии по доклади за организирани данъчни и осигурителни измами през предходната година, които са 16,6 млн. лв.

През миналата година в базата с данни на НАП за “Рискови субекти” са добавени 2407 имена на хора и дружества с изразен рисков профил на поведение, т. е. рискови по отношение на приходите в хазната. Това е значително по-малко от добавените в списъка на рисковите лица 5252 фирми и граждани през предходната 2021 г. През предходните години добавяните в списъка имена са 726 за 2020 г. и 3885 за 2019 г. Оказва се, че през миналата година по-малко фирми и граждани са имали поведение, което поражда съмнения, че не са коректни към хазната, но измамите им са били за по-големи суми.

В НАП имат редица критерии, по които преценяват дали дадена фирма или отделен човек имат рисково поведение. Тези критерии не се обявяват публично, за да не могат измамниците да ги заобикалят и така да избягват по-засилен контрол от страна на НАП. Но например, ако един човек е бил собственик или шеф на фирма, която е уличена в участие в схема за източване на ДДС, този човек попада в списъка за “Рискови субекти”. Така, ако той регистрира нова фирма, дейността ѝ ще бъде следена много внимателно от данъчните, с цел всеки опит за включване на фирмата във верига за ДДС измами да бъде предотвратен.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.