ИЗВЪНРЕДНО! Борислав Сарафов нахлу в Софийската районна прокуратура

0

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов заедно с прокурори влязоха в сградата на Софийската районна прокуратура (СРП), за да започнат проверка по дела, съобщават от държавното обвинение. В нея участват 21 служители от Върховната касационна прокуратура (ВКП), а ръководител е прокурор Виктор Малинов, завеждащ отдел „Инспекторат“ на ВКП.

Преди дни от държавното обвинение съобщиха, че за периода от 2004 г. до момента във връзка с убития Мартин Божанов-Нотариуса има 25 преписки и досъдебни производства. По-голямата част от тях са водени в Софийската районна прокуратура и са във връзка с евентуално извършвани от Божанов измами с недвижими имоти и други, като Борислав Сарафов разпореди да бъдат проверени всички актове. Проверка вече тече и в МВР.

По информация на Би Ти Ви действията на прокурорите са свързани именно с убития Мартин Божанов-Нотариуса.

В съобщението на прокуратурата се посочва, че проверката е във връзка с „констатирани неприемливи практики за разпределение на делата в създаден в СРП отдел „Специализиран“, както и множество изнесени данни в публичното пространство, отразяващи негативно дейността на Районна прокуратура – София“.

Оттам допълват още, че анализът ще обхване неприключилите, прекратените и спрените досъдебни производства, както и преписките, по които са постановени откази да се образуват наказателни производства. Особено внимание ще се обърне на тези дела, по които не е осъществен съдебен контрол. А също и дали е било налично основание да се сезира горестоящата прокуратура за упражняване на правомощията съгласно Наказателно-процесуален кодекс. В съобщението се посочва още, че при констатирани данни за извършени престъпления от магистрати, същите незабавно ще бъдат докладвани на компетентната прокуратура.

Мартин Божанов беше убит миналата седмица в София. Той е разследван за организирана престъпна група, създадена с цел натиск към магистрати, имотни измами, пране на пари и други съпътстващи престъпления.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.