Как се конфискува колата на пиян или надрусан шофьор? (ВИДЕО)

0

От август у нас е са в сила текстове в Наказателния кодекс (НК), според които колата на пиян или дрогиран шофьор може да бъде конфискувана. Тази мярка бе представена като решение за намаляване на катастрофите, но бе въведена без почти никаква подготовка.

Още в първите дни стана ясно, че разпоредбите са неясни и донякъде абсурдни. Отнемането е задължително при шофиране след употреба, но не и причинена смърт на пътя. Иначе казано допълнителното наказание и отнемане е само за по-леките престъпления. При по-тежките се прилага по преценка на съда.

Това обаче не е единственият проблем. Бавното изследване на кръвните проби, които би следвало да потвърдят или отхвърлят резултата от полевия тест за наркотици, е огромна пречка. В момента те излизат за около шест месеца, което означава, че през този срок невинен човек може да търпи всякакви ограничения.

Проблем има и със самото отнемане. По закон то може да се постанови само от съд и то – с влязло в сила решение. За да се подсигурят обаче от МВР започнаха да отнемат колите като веществено доказателство преди още делото да е внесено в съда.

Как тези мерки се прилагат в практиката, гледайте във видеото:

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.