Килия доживот за изрода, заклал 2-годишното си дете

0

Апелативният съд във Велико Търново потвърди наказание „доживотен затвор“ за бащата, заклал малолетната си дъщеря в гр. Севлиево.

Великотърновският апелативен съд е потвърдил изцяло присъдата, постановена от Окръжен съд – Габрово, с която подсъдимият изрод Даниел М. (р. 1979 г.) е бил признат за виновен в това, че на 04.02.2021 г., около 10.00 ч.,  в жилището си на улица „Отец Паисий“, умишлено умъртвил двегодишната си дъщеря чрез направен разрез отпред и напречно на шията на детето с върха на нож. Детенцето починало след около пет минути от тежката и несъвместима с живота остра кръвоносна загуба.

Първоинстанционният съд го осъдил на доживотен затвор, което наказание да изтърпява при първоначален специален режим.

Със същата присъда, подсъдмият е бил осъден да заплати на майка на починалото дете и по-голямата им дъщеря сумите от съответно 80 000 и 30 000 лева, представляващи обезщетение за претърпените от двете неимуществени вреди в резултат на деянието.

Срещу  присъда на ОС-Габрово е постъпила въззивна жалба от защитника на подсъдимия, с която се иска  подсъдимият да бъде оправдан поради наличието на хипотезата, че е бил в състояние на невменяемост.

Съставът на Апелативен съд – Велико Търново е приел, че първоинстанционният съд правилно е приложил материалния закон при установената след подробен анализ на доказателствата фактическа обстановка, а също така и правилно е индивидуализирал наказанието, при отчитане на всички смекчаващи и отегчаващи вината обстоятелства. Като неоснователни са отхвърлени оплакванията на защитата, че наказанието е завишено и явно несправедливо. Въззивният съд намира, че наложеното наказание „доживотен затвор“ съответства на обществената опасност на деянието и дееца, посочват от съдебната палата. Съставът на Апелативен съд изцяло е приел и изводите на първоинстанционния съд по отношение на уважения размер на гражданските искове.

Решението на Апелативен съд – Велико Търново подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.