Китайска банка-менте изпрала 15 млрд. евро през фирми в България, Унгария и Словения

0

Нелегална китайска банка в Италия изпрала най-малко 15 милиарда евро на наркотрафиканти, руски олигарси и китайци, предлагайки им „специални услуги“. Паричните потоци били изпращани от Апенините към банки в Китай, но преди това преминавали през фиктивни фирми в България, Унгария и Словения, пише „24 часа„.

В свое разследване в. „Република“ върви по пътя на мръсните капитали, позовавайки се на данни на Банка д“Италия. Първа за огромната измама се усетила Финансовата гвардия на Ботуша.

China Underground Bank, както я наричат италианските следователи, имала свои филиали в Рим, Флоренция, Падуа, Прато, Неапол, Реджо Калабрия. С тяхна помощ нелегалната финансова институция извършвала транзакции на китайци, които пращали пари към родината си, плод на печалбите им в Италия, но без да плащат данъци. Към банката се обръщали и наркотрафиканти от калабрийската Ндрангета и от неаполитанската Камора, които трябвало да плащат на колумбийските картели. Банката „услужвала“ и на предприемачи от Североизточна Италия, които трябвало бързо да препират печалбите си, преди да бъдат усетени от властите.

Другият вид клиенти били руски олигарси, попаднали под ударите на санкциите. Богати китайски клиенти на бутиците в Милано и Рим също се обръщали към банката за покупките си, тъй като финансовите институции в Пекин им поставят лимит от 50 хил. евро за разходите в чужбина. В крайна сметка китайските печалби винаги се връщали в Китай.

През последните 10 г. Банка д“Италия регистрирала огромен спад в прехвърлянето към родината им на официалните печалби на китайците в Италия. От 5 млрд. евро през 2017 г. те станали едва 9 млн. през 2021 г. И всичко това въпреки тройния скок в броя на китайските фирми, работещи с ДДС в Италия. Затова и властите започнали разследване.

Според доклад на генерала от Финансовата гвардия Бруно Бурати само в периода 2008-2020 г. в Североизточна Италия китайци открили 55 хил. фирми по ДДС, но 55% от тях декларирали нулеви печалби, а 20% – печалби между 0 и 6000 евро. Оказало се, че „подземната“ китайска банка прехвърляла до 2 млрд. евро годишно към сметките на големите финансови институции в Китай.

По изчисления на следователите най-малко 15 млрд. евро са изпратени към Пекин, но чрез триъгълни операции, в които участвали фиктивни фирми от България, Словения и най-вече Унгария.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.