Корнелия Нинова изнудена с оръжейно дело, за да провали кабинета „Габриел“?

0

Корнелия Нинова изнудена с оръжейно дело, за да провали кабинета „Габриел“?

Лидерът на БСП била посетена от емисар на главния прокурор преди да се обърне на 180 градуса

Главният прокурор Иван Гешев е съумял в последния възможен момент да осуети съставянето на кабинет на Мария Габриел, заплашвайки лидера на БСП Корнелия Нинова с повдигане на обвинение, свързано със злоупотреби за милиони левове в държавното оръжейно предприятие „Кинтекс“. Този упорит слух обикаля кулоарите на Народното събрание и Съдебната палата, след като в понеделник следобед Корнелия Нинова изненадващо обяви, че прекратява преговорите с ГЕРБ.

Само няколко часа преди Корнелия Нинова да откаже подкрепата си към ГЕРБ, тя беше дала сигурна индикация, че социалистите ще подкрепят съставянето на правителство. Официалната среща между ГЕРБ и БСП в понеделник сутринта се проведе малко след гръмотевичната пресконференция на главния прокурор Иван Гешев, на която той обяви война на заместника си Борислав Сарафов, закани се да измете „политическия боклук“ и разказа, че е отказал оферта за посланическо място в Израел или Турция от името на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. На същата пресконференция Гешев спомена, че политиците с топки в България били малко и то предимно жени, като според мнозина той е визирал именно Корнелия Нинова.


Източник на „Уикенд“ от средите на БСП разкрива, че допреди пресконференцията на Иван Геиев да се проведе, в столетницата били информирани, че ще участват в кабинета на Мария Габриел заедно с ДПС и „Има такъв нрод“.


„Пасианса беше нареден – БСП щеше да получи 3 министерства – на икономиката, на социалните грижи и министерството на здравеопазването, за ДПС бяха отредени 3 министерски кресла – на земеделието и на регионалното развитие и благоустройство, а партията на Слави Трифонов щеше да получи министерството на транспорта, както и две или три зам.-министерски кресла. Иван Гешев обаче осуети съставянето на правителство“, разказва сигурен източник на „Уикенд“, запознат с тайните политически преговори.


Според друг източник на „Уикенд“, в неформалните преговори по съставянето на кабинет с премиер Мария Габриел влияние е оказал дори френския лидер Еманюел Макрон. Именно под негово давление Габриел обяви, че първата й работа като премиер ще е да възложи на своя правосъден министър да отстрани от поста главен прокурор Иван Гешев.


„Думите на Мария Габриел срещу Гешев бяха с цел да спечели подкрепата на „Продъжаваме промяната“ и „Демократична България” и да бъдат осуетени техни протести при съставяне на кабинет, но на практика те станаха повод главния прокурор да обяви открита война на политическата класа“, категоричен е наш източник от редиците на ГЕРБ.


Според усилената мълва, която се разпространява в политическите среди, Корнелия Нинова е била принудена да влезе в отбора на Иван Гешев след посещение от емисар на главния прокурор, състояло се или в неделя, или в понеделник. Разправят, че на срещата Нинова била заплашена с повдигане на обвинение по сигнал, подаден миналото лято в прокуратурата от бившия изпълнителен директор на държавното оръжейно дружество „Кинтекс“ Александър Михайлов. В сигнала се съдържали документални данни да източени над 4 милиона лева от сметките на „Кинтекс“. Част от парите – над 800 000 лева, били източени чрез два превода към мнима офшорна компания от Дубай. Срещу Корнелия имало подаден сигнал и за източени 20 милиона лева от държавното млекопреработвателно предприятие „Ел Би Булгарикум“ от бившия изпълнителен директор на дружеството. Неофициално се твърди, че милионите влезли в „Ел Би Бугарикум“ от Япония, която плаща патент да българската бактерия, но бързо-бързо били усвоени и разходени не по направление.


Версията, че главния прокурор Иван Гешев държи на трупчета дела срещу мастити политици, за да им оказва натиск и да ги изнудва, беше застъпена от неговия заместник Борислав Сарафов още в началото на седмицата. Сарафов визираше делото „Барселонагейт“, което стои замразено от 3 години.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.