Кошмарно: 2 г. след смъртта на детето голи кабели стърчат в центъра на София (СНИМКИ)

0

Въпреки че след смъртта на 16-годишния Людмил от токов удар през февруари 2021 г. Столична община се зарече да премахне опасните кабели, дори в центъра на София продължава да има оголени жици. Читател на „Сега“ изпрати снимки на няколко необезопасени електрически стълба, заснети през седмицата.

Някои от снимките са направени на кръстовището на ул.“Опълченска“ и ул. „Пиротска“, а други са от площад „Възраждане“. В непосредствена близост и до двете места има училища, а споменатите райони са с голям пътникопоток, отбелязва Николай Андреев.

„Предполагам, че от Столична община нямат създадена организация за периодичен обход на територията на града за откриване на различни аномалии. Но питам се, не преминават ли през тези места на път за работа чиновниците, както от общинтата, така и от районните администрации?! Или тези скандални пропуски, водещи понякога, за съжаление, и до човешки жертви, не са тяхна работа?! Да чакаме ли, недай Боже, поредната жертва, за да се задейства бюрократичната и тромава, нефункционираща администрация на Столична община?!“, пита гражданинът.

От началото на март досега в контактния център на Столичната община са подадени още около 20 други сигнала за необезопасени електрически кабели, за проблемни електрически табла и др. От един от сигналите става ясно, че съмнителен кабел минава по тротоара в непосредствена близост до стадион „Васил Левски“.

Писмото и снимката са входирани на 15 март и по тях още няма реакция от страна на адмистистрацията. Друг сигнал на гражданин за стърчащи кабели в подлез около НДК е отказан за разглеждане, тъй като човекът не е посочил точно за кой подлез става дума. Оплаквания от необезопасени проводници са внесли в общинския контактен център още жители на районите „Подуяне“, „Лозенец“, „Младост“, „Надежда“ и др. От „Московска“ 33 са отговорили само на част от тях.

Инцидентът с Людмил стана на 14 февруари 2021 г., когато той загина, след като стъпи върху улична шахта пред болница „Иван Рилски“. По случая все още се очаква прокуратурата да открие кои са отговорните лица за неговата смърт, след като всички имащи отношение към казуса институции и дружества си прехвърлиха вината.

Кметът на София Йорданка Фандъкова още след инцидента призна, че стопанисването на шахтата, по която е протекъл токът, е отговорност на Столична община. Въпреки това тя каза, че от общината не знаят кой е отварял шахтата. След трагедията Фандъкова съобщи, че е възложила на екипа си поставяне на датчици на всички над 4000 шахти, за които отговаря общината. През декември 2021 г., проверка на „Свободна Европа“ показа, че с датчици са едва 3% от въпросните шахти.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.