КПКОНПИ загуби дело за близо 1 млн. лева срещу Жоро Пурата

0

Имуществото, на което се иска конфискация, не е придобито от престъпната дейност, приема съдът

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е загубила делото за конфискация срещу известния бивш митничар от столичното летище Георги Георгиев – Жоро Пурата. Това се вижда в електронните деловодства на Софийския градски съд и на Софийския апелативен съд, пише „Сега“.

Комисията внесе иска за 995 000 лв. срещу Георгиев през декември 2016 г. по реда на отменения Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност. От Георги Георгиев се претендираха ½ от апартамент в столичния кв. „Гео Милев“, два магазина в София, апартамент в Банско и суми от продажба на имущество, включително и 330 000 лв. от продажбата на автомобил „Бентли“.

През 2016 г. КПКОНПИ припомни, че Георгиев беше арестуван при акция на ГДБОП 9 години по-рано заради нелегален внос на мобилни телефони. През 2008 г. МВР официално го обяви за изчезнал, а Софийската градска прокуратура образува дело за отвличане. През 2011 г. той се яви като свидетел по делото „Наглите“ срещу похитителите си.

Проверката на имуществото на Георгиев започва след като той е осъден окончателно на една година затвор и отнемане на 200 000 евро за валутни престъпления. КПКОНПИ твърди, че е установила, че за периода от 1991 г. до 2015 г. Георгиев е придобил имущество на значителна стойност, за което може да бъде направено обосновано предположение, че е резултат на престъпната дейност и затова трябва да бъде конфискувано. Доходите му за този период са 32 091 лв., а разходите – 933 696 лв., изчислява комисията.

Първата инстанция – Софийският градски съд, приема, че трябва да бъдат конфискувани 1650 лв., които са равностойността на 33 дружествени дяла от капитала на „Инерт Коммерсиал“ ООД, апартаментът в Банско и 330 000 лв., колкото е пазарната цена на продадения автомобил „Бентли“, както и 4200 лв., за колкото са продадени дялове в две дружества – „Инерт Комерс“ ООД и „Си Енд Джи Къмпани“. Мотивът на съда е, че няма връзка между имуществото, придобитото в 2004 г. и до 1 април 2005 г. и престъпната дейност на Георгиев.

В началото на февруари т. г. Софийският апелативен съд обаче отменя това решение и постановява, че целият иск на КПКОНПИ трябва да бъде отхвърлен като недоказан. Имуществото, на което се иска отнемане, не е придобито от престъпната дейност, приема съдът. Освен това апелативните съдии вдигат обезпечителните мерки, наложени върху имуществото на Георгиев през 2016 г. Комисията е осъдена да му плати и над 17 000 лв. за разноските по делото. Решението на апелативния съд може да бъде атакувано пред върховния съд, който обаче гледа граждански дела по изключение.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.